Ustavni sud RS: Prihvaćen zahtjev Kluba Bošnjaka, odluka u narednih 30 dana

Preporučujemo

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je na današnjoj sjednici zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u članu 9. stav 1, članu 13. stav 2. i članu 127. stav 3. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 22. februara 2018. godine.

“Predmet odlučivanja Vijeća bilo je, dakle, pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o tome da li je osporenim Zakonom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

- -

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju predmetni zahtjev prihvatljiv s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana”, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

(Index.ba)

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...