Usvojen prijedlog o pokretanju postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav

Preporučujemo

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore usvojio je danas Prijedlog o pokretanju postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav.

U prijedlogu, koji su podnijeli poslanici skupštinske većine od 30. augusta 2020. godine, navodi se da je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav i time što na razgovore o mandataru nije pozvao predstavnike svih parlamentarnih partija.

Poziv predsjednika Crne Gore za konsultacije nisu dobili Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i CIVIS.

“Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića, koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove vlade, a koji je kao predsjednik partije Demos i njen predstavnik, što je jasna povreda najvišeg pravnog akta”, navodi se u prijedlogu.

Da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav procjenjuje Ustavni sud, koji trenutno nema kvorum za rad, jer je od ukupno sedam sudija četvoro otišlo u penziju.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...