Uz šezdesetu godišnjicu: Kako su se lego kockice razvijale kroz decenije

Preporučujemo

Jedna od najpoznatijih dječjih igračaka na svijetu proslavila je nedavno šezdeseti rođendan. Lego kocka – alat za inovaciju, uzrok neprijatnog bola za sve koji su je slučajno nagazili – slavi godišnjicu.

Svjetski poznata lego kocka slavi šezdeset godina postojanja. Tvorac Ole Kirk Christiansen, porijeklom iz Danske, osnovao je kompaniju 1932. godine, ali originalne “kockice” koje sada znamo nisu proizvedene do 1958. godine.

- -

Danas, kompanija Lego konstantno proizvodi hiljade novih kockica kako bi zadovoljila svjetsku tražnju. Tom Hol je generalni menadžer odsjeka kompanije Lego za obrazovanje.

“Važnost lego kockica je veća nego ikad i mislim da su globalno…mislim da im nije potreban jezik. Ukoliko pred djecu bilo koje nacije u svijetu postavite set kockica, momentalno će ga uzeti u ruke. Mislim da su originalne i veoma zarazne.”

Lego tvrdi da postoji više od 900 miliona načina da iskombinujete šest klasičnih kockica.

“Ono što Lego uči djecu u smislu kreativnosti, mašte, prostorne svijesti, u smilu dodira, mogućnost da stvore nešto iz ničega. Da, apsolutno. Lego je bio originalna, ako tako mogu da kažem, edukativna igračka” , kaže osnivač i izdavač časopisa “Svijet igračaka” Džon Bolč.

- -

Kompanija Lego konstantno modernizuje svoj identitet.

“Nikada se ne zadovoljava starim uspjehom. Iznova predstavlja nove koncepte, nove ideje. Uvijek pomjera granice. Bavi se onim što trenutno interesuje djecu i prilagođava svoje raspone toliko da ta zainteresovanost za lego ostaje ista kao i do prije šezdeset godina, kada se prvi put pojavio na tržištu.”

Za kompaniju Lego bila je potrebna decenija (1949-1958) da unaprijedi oblik prvobitnih šupljih blokova i stvori današnje svima poznate kocke.

Kompanija ima video-igrice, tematske parkove i film, čiji nastavak se očekuje 2019. godine. Pravi zidarski blok mašte za djecu svih uzrasta.. Nastavlja da živi i poslije 60 godina, piše Glas Amerike.

 

Najnovije

Teslić: Radnik poginuo prilikom popravke radne mašine

Radnik firme ”Еlgrad” D.P. (58) iz Teslića poginuo je rano jutros kada su ga prilikom popravke radne mašine priklještili...