Užasni izvještaji iz bolnice Al Shifa: Stotine civila mučeno pa pogubljeno, tijela iz grobova razbacivana

Preporučujemo

Izraelske snage su nakon dvosedmičnog razaranja i okupacije napustile bolnicu Al Shifa, a prema izvještajima koji stižu bolnica je gotovo u potpunosti uništena te su počinjena broja ubistva.

Raed al-Nims, predstavnik Palestinskog Crvenog polumjeseca, kaže da su mnoga odjeljenja u bolnici al-Shifa zapaljena, a da mnoga tijela leže oko bolnice.

- -

“Situacija je teška, medicinsko osoblje, neki od njih su ubijeni, drugi mučeni, treći pritvoreni, a iznad svega, bili su pod opsadom dvije sedmice bez ikakvih medicinskih zaliha, čak ni hrane ili vode”, rekao je al-Nims za Al Jazeeru .

On je dodao da timovima civilne odbrane nije dozvoljeno da ugase požar koji je nastao u bolnici, a koji je pričinio ogromnu štetu.

“Prema iskazima očevidaca i zvaničnim izvještajima, mnogi civili su pogubljeni. Ubile su ih izraelske okupacione snage, uključujući medicinsko osoblje, doktore i medicinske sestre, namjerno su ih pogubili izraelski vojnici. Još nemamo konačne brojke, ali nema sumnje da je potvrđeno da su mnogi ubijeni ili direktno od strane izraelskih okupacionih snaga ili su umrli od gladi”, rekao je al-Nims.

Stotine tijela ubijenih civila pronađeno je u medicinskom kompleksu al-Shifa, javila je palestinska novinska agencija Wafa, koja je prenijela medicinski izvor.

- -

Izvori su rekli da su izraelske snage uništile privremeno groblje koje su građani postavili na tom mjestu, vadeći tijela iz zemlje i bacajući ih u različite dijelove bolnice.

Wafa je također izvijestila da je izraelska vojska iskopala teren kompleksa i bacila zakopana tijela u različite dijelove bolnice.

Najmanje 300 tijela do sada je pronađeno u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi nakon povlačenja izraelske vojske iz medicinskog kompleksa u ponedjeljak, prema Civilnoj odbrani Gaze.

“Svi oni koji su nas ranije zvali radi zahtjeva za spašavanje preminuli su oko kompleksa Shifa”, navodi se u saopćenju Civilne odbrane Gaze u ponedjeljak.

Organizacija je saopćila da je teško utvrditi tačan broj ubijenih ljudi jer su izraelske snage zakopali tijela unutar i oko kompleksa Al-Shifa i buldožerima rušili obližnje puteve.

Hamas je nakon povlačenja izraelskih snaga iz bolnice al-Shifa pozvao Međunarodni krivični sud za započne istragu “zločina i zvjerstava koja su se dogodila u medicinskom kompleksu”.

“Smatramo da su američka administracija i predsjednik Biden lično potpuno odgovorni za zločine, masakre i sistematsko uništavanje civilnog života u Pojasu Gaze. Ovaj varvarski napad na pojas Gaze još jednom potvrđuje realnost onoga što neprijatelj nastoji potaknuti naš narod da emigrira sa svoje zemlje”, naveli su iz Hamasa.

Najnovije

Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je "hvalio i podržavao terorizam" zbog govora...