- Advertisement -

Uzunović se tereti da je organizovao dvije kriminalne grupe za pranje novca, zloupotrebu položaja i finansijski kriminal

Preporučujemo

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću tužiteljica Tužilaštva BiH je, između ostalog, navela da je Uzunović organizovao dvije kriminalne grupe za pranje novca, zloupotrebu položaja i finansijski kriminal.

Prema navodima, Uzunović se tereti da je organizovao jednu kriminalnu grupu koja se odnosi na njega i njegovu porodicu (žena, sestra, otac, punac, prijatelji…). On je preko više off shore kompanija prao novac Bosnalijeka na način da ga je prebacivao na račune off shore kompanija, a zatim isti dan taj novac prebacivao na svoj privatni račun.

Prema navodima tužitelja, te off shore kompanije su navodno Bosnalijeku pružale marketinške usluge, ali je konstatovano da nikada nisu uradile posao koji je Uzunović naveo.

Na ovaj način Uzunović se tereti da je sebi i porodici protuzakonito pribavio više od osam miliona KM.

Druga kriminalna grupa se odnosi na organizovanje stranaca, direktora kompanija koje su kupovale dionice Bosnalijeka – novcem Bosnalijeka. Tu je riječ o nezakonitoj privatizaciji u korist trećih osoba.

Na današnjem ročištu tužiteljica Tužilaštva BiH je iznijela frapantan podatak kazavši da je imala veoma emotivan razgovor s ocem Nedima Uzunovića koji joj je rekao:

“Ja znam sve o čemu se tu radi, ali sam ja bio protiv toga i čitav život sam se borio protiv onoga što on radi.”

Pored Uzunovića uhapšena je još jedna osoba, a još pet ih je dobilo poziv na saslušanje. Predmet je zasnovan zbog sumnjive privatizacije Bosnalijeka ruskim kapitalom preko offshore kompanija preko nekoliko država.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Sindikalisti: Ili povećanje minimalne plaće ili protesti u septembru

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine iznio je optužbe na račun federalnog premijera Fadila Novalića, kazavši...