Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski: Bajramsku radost podijeliti sa prijateljima i komšijama

preporučujemo

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović pozvao je muslimane u Bosni i Hercegovini da podijele bajramsku radost sa svojim komšijama i prijateljima tokom Ramazanskog bajrama.

”Danas je posljednji dan blagoslovljenog mjeseca u kojem se postiže najpotpunija predanost Allahu Uzvišenom. Post u ovom mjesecu je usavršavao naš karakter i osnaživao naš razum. Ovaj ibadet je najdjelotvorniji lijek za ljudska srca i duše. Post je vrelo bogobojaznosti, a bogobojaznost je najpouzdaniji temelj ljudske plemenitosti. U Kur’anu Časnom je posvjedočeno: Od vas je kod Allaha dž.š. najplemenitiji onaj ko je najbogobojazniji. Stoga su kod svih nas velika očekivanja od onoga što smo u ovom ramazani-šerifu sticali”, poručio je muftija Fazlović.

A, istakao je, ”zasigurno smo našu duhovnu snagu uvećali i naše zajedništvo ojačali”.

”Otuda će hod na našem putu biti sigurniji i priželjkivani ishodi izvjesniji. U danima posta i noćnom stajanju u namazu pred Gospodarom svjetova, dublje smo, jasnije spoznali snagu i smisao istrajnosti u poslu i zadaćama, kao i blagodat strpljivosti u odnosima i saradnji s drugim ljudima. Zato ćemo s više odgovornosti, ako Bog da, čuvati granice za koje smo zaduženi. Podučavali smo se tome držeći se strogo određenih granica sehura i iftara za svoj post, ali jednako tako i čuvajući granice između lijepe i ružne misli i riječi, darežljivosti i škrtosti. Neka nam obnovljena duhovna i umna snaga budu od pomoći da moralne vrijednosti u našem društvu činimo još postojanijim, te da jačamo ljubav prema zavičaju gdje je naš korijen, i prema domovini u kojoj je naš mir i sloboda”, poručio je muftija Fazlović.

Na ovim granicama, rekao je, ”nam valja neprekidno i nepokolebljivo bdjeti”.

”Allah dž.š. nas poziva i savjetuje: O, vjernici! Strpite se, i postojani budite, i nepokolebljivi na granicama nek’ ste! I Allaha se bojte da biste uspjeh postigli! Poštovana braćo i sestre! Zamolit ću vas da se na Bajram ophodite s mnogo ljudske dobrote sa starijima, i da pokažete vrijednost samilosti prema mlađima. U tome nam je najbolji uzor naš poslanik Muhammed, alejhisselam. U poštovanju starijih nahodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za mlađe naša je dalekovidost. U danima jedinstvene bajramske radosti nipošto ne zaboravimo ni one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja može biti veliko olakšanje i utjeha”, poručio je muftija Fazlović, prenosi Anadolija.

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...