- Advertisement -

Vanilija podiže cijene slatkiša?

Preporučujemo

Drastičan rast cijena vanilije u svijetu neminovno će se odraziti na troškove proizvodnje svih onih proizvoda sa znatnim učešćem vanilije u svom sadržaju, smatra Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Za kilogram vanilije sada treba izdvojiti oko 600 američkih dolara, što je više nego za kilogram srebra, prenosi BBC.

Proizvođači konditorskih proizvoda tvrde da ih dobavljači još nisu obavijestili o poskupljenju vanilije.

“Nemoguće je precizno prognozirati u kolikom obimu i koliko brzo će se to odraziti na one proizvode koji se prodaju u BiH, ali u svakom slučaju koliki god efekti ovog povećanja cijena budu na proizvođače, izvjesno je da će biti negativni za domaće, koji uvijek balansiraju na granici rentabilnosti, a prinuđeni su nižim cijenama konkurisati uvoznim etabliranim brendovima”, rekao je Gavran za “Nezavisne”.

Naglasio je da domaći proizvođači uvijek imaju manje prostora u svojoj cijeni za, kako kaže, bilo kakvo anuliranje negativnih efekata uvoznih cijena.

“Domaći proizvođači zbog malog obima proizvodnje moraju i sirovinu plaćati više nego njihovi konkurenti ‘regionalni i globalni lideri'”, ističe Gavran.

Napomenuo je da se u proizvodnji veoma često koristi tek aroma vanilije, sa gotovo zanemarivim procentom originalne vanilije, te, kako kaže, u takvim slučajevima poskupljenje ne bi bilo opravdano.

Prema njegovim riječima, tek u manjem broju visokokvalitetnih konditorskih proizvoda riječ je o značajnijem učešću vanilije, te će ovo poskupljenje, kako ističe, imati uticaja na njihovu cijenu.

Slobodan Kršić, direktor nabavke i prodaje u Fabrici keksa “Mira” Prijedor, kazao je da u ovoj fabrici od dobavljača nisu dobili informaciju da je došlo do povećanja cijena vanilije.

“Naši dobavljači nas nisu obavijestili da je došlo, niti da će doći do povećanja cijena vanilije”, rekao je Kršić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoz vanilije u BiH u 2017. godini iznosio je 22.757,98 KM, dok je 2016. uvoz iznosio 24.173,47 KM.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

VRIJEME CURI Uz HDZ BiH najveći licemjeri su u EU: Ko koči i šapuće Schmidtu da ne donosi odluku

Dr. Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa, jedan je od najvećih kritičara politike Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. Iako...