Vanjskopolitički odbor austrijskog parlamenta usvojio rezoluciju o Srebrenici

Preporučujemo

Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” je 2020. godine u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju rezolucije o Srebrenici u državnom parlamentu. Prijedlog rezolucije je poslan 14. juna 2022. na raspravu u parlament. Potpisali su ga predstavnici stranke Zelenih, Narodne stranke, Socijaldemokratske stranke i stranke Neos.

“Danas je rezolucija o genocidu u Srebrenici jednoglasno usvojena u Vanjskopolitičkom odboru austrijskog parlamenta. Za rezoluciju je glasala i austrijska desničarska stranka FPÖ.
Za rezoluciju u austrijskom parlamentu će se glasati početkom jula 2022.” kazao je za N1 predsjednik udruženja Damir Saračević.

Inače, savez “Consilium Bosniacum” ima građansku orijentaciju Obuhvata čak 21 udruženje građana, a osnovan je, s ciljem da se njihov glas bolje čuje, i između ostalog, kako bi mogli pokretati inicijative poput ove. Kulturu sjećanja, naglašavaju, uporno podižu na viši nivo.

Najnovije

Uskoro počinju radovi na rehabilitaciji najoštećenijeg dijela ulice Džemala Bijedića

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je Odluku o izboru izvođača radova na rehabilitaciji dijela ulice Džemala...