Vanredna sjednica Vlade KS: Lista lijekova mora štititi domaću proizvodnju

Preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj 130. vanrednoj sjednici s dnevnog reda povukla Prijedlog odluke o listi lijekova sa listom lijekova Kantona Sarajevo, te zadužila Ministarstvo zdravstva da ovaj prijedlog vrati Komisiji za lijekove KS koja će sačiniti novi Prijedlog odluke o listi lijekova u skladu sa važećim propisima.

Vlada Kantona Sarajevo smatra da treba da se ostane pri ranijoj listi lijekova, te da se pri kreiranju esencijale liste lijekova zastupe domaće farmaceutske kuće. Na ovaj način se štiti domaća proizvodnja što je praksa zemalja u okruženju i šire.

Ranija odluka Vlade KS bila je predmet Konkurencijskog vijeća, ali su donijeli odluku kako je i tada Vlada KS-a postupila u duhu prakse institucija Evropske unije, te je utvrđeno da je u konkretnom slučaju djelovala kao “javno tijelo” izvršavajući javne ovlasti određene ustavnim nadležnostima, specijaliziranim zakonom o lijekovima i mandatom pruženim od građana.

Samim time ovom odlukom Konkurencijskog vijeća BiH direktno su osporene tvrdnje stranih proizvođača koji su prošle godine optužili Vladu Kantona Sarajevo da je novom odlukom o esencijalnoj listi lijekova privilegirala domaće proizvođače i dovela u pitanje tržišnu konkurenciju, saopćeno je iz pres službe Vlade KS.

Najnovije

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH - 25. novembra. Predsjedavajući Predsjedništva...