Vanredno stanje u Hrvatskoj i BiH zbog poplava

Preporučujemo

Topljenje velikih količina snijega podiže vodostaje u Hrvatskoj i BiH. Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio je prošle noći 450 centimetara te je proglašeno izvanredno stanje, no stanovnike ohrabruje što je rast vodostaja usporio i iznosi oko jedan centimetar na sat, pa je u sedam sati u utorak ujutro iznosio 454 centimetara.

Mještani, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu, prenosi Hina.

- -

Kako je izvijestio HRT, neki stanovnici Hrvatske Kostajnice na posao su jutros išli čamcima i u pratnji vatrogasaca, a najdramatičnije stanje je u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.

Voda poplavila nekoliko kuća, a poplavljena je i cesta u Kuljanima, gdje je više desetaka stanovnika odsječeno, kako javljaju hrvatski mediji.

O trajnom rješenju problemu obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici se govori već četiri godine jer je 2014. godine, za dosad najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte.

Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje obrambenog betonskog zida uz rijeku Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre.

- -

Vojska poslana na teren

Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih obrambenih elemenata, koji bi se za povoljnog vodostaja mogli ukloniti. Međutim, riječ je o zahtjevnijem projektu, koji još nije ostvaren.

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je u utorak odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije, priopćilo je Ministartstvo obrane (MORH).

Tom odlukom je u u Letovanić upućeno 50 vojnika, u Petrinju 30 i u Hrvatsku Kostajnicu 20.

Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava.

MORH napominje da je ministar Krstičević jučer uputio stotinu vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Karlovačke županije.

Trenutačno je na području oko Mostanja u Karlovcu angažirano 15 pripadnika Oružanih snaga na punjenju vreća i izgradnji zečjih nasipa.

Značajne količine snježnog pokrivača koje su prisutne na području Unsko-sanskog kantona te u susjednoj Hrvatskoj, porast dnevnih temperatura kao i najava padavina u narednim danima uvjetovali su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, priopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save Sarajevo.

Na većini vodomjernih stanica na području Unsko-sanskog kantona na rijekama Una i Sana dostignute su razine pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje o mogućnosti pojave poplava.

Trenutačno su vodostaji u stagnaciji, ali zbog očekivanih padavlna u idućim danima kao i topljenja snijega prognozira se dodatno povećanje vodostaja na ovim rijekama, prenosi Fena.

Agencija upozorava lokalno stanovništvo i službe nadležne za provođenje mjera zaštite na povećan oprez zbog mogućeg izljevanja rijeka iz korita i plavljenja okolnog terena, objekata i infrastrukture.

Na ostalim slivovima na vodnom području rijeke Save u FBiH (Bosna, Vrbas i Drina) bilježi se stagnacija vodostaja i stanje je redovno.

Poplavljena domaćinstva kod Prijedora

Na rijeci Savi vodostaji su u blagom porastu. Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod u ovom trenutku preostalo je 40 centimetara do dostizanja razina pri kojima se proglašavaju mjere redovne obrane od poplava, dok je na VS Slavonski Šamac preostalo 90 cm do dostizanja navedene razine.

Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je razinu izvanredne obrane od poplava za 22 centimetara i jutros u osam sati iznosio je 482 cm.

Po informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama.

Također, blizu 10 stambenih objekata je poplavljeno do razine prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su priopćili da je uslijed intenzivnog priljeva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je razina vodostaja utvrđena na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritične razine i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

I vodostaj Une u Novom Gradu nizvodno je iznad razine redovne obrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm.

Po podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une je u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u šest sati, kao i vodostaj Sane, koji je u sedam sati bio 530 centimetara.

Zasad su na tom području zaplavljene tri kuće.

U naselju Vidorija kod Novog Grada i dalje je u prekidu promet na lokalnom putu Blagaj-Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne tržnice u Novom Gradu i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima.

Izvanredne mjere u Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici

Vodostaj Save je također u porastu i u tijeku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška prijeđe razinu redovne obrane od poplava.

U Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Vodostaj Mutnice u Cazinu jutros u šest sati iznosio je 237 cm, a maksimalna razina zabilježena je sinoć u 23 sata kada je iznosio je 253 cm.

Nakon izlijevanja Mutnice poplavljeno je zemljište, ali nema ugroženih objekata i komunikacija.

U Tršcu se otežano prometuje prema naselju Urga.

Najteže stanje u Cazinu i dalje je u Mjesnoj zajednici Stijena gdje se izlila rijeka Horljava. Poplavljen je most prema Vilenjači usljed čega je obustavljen promet na relaciji Stijena – Vilenjača.

U Bajrićima je poplavljen objekt poljoprivrednog gospodarstva.

Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima izvedenim proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...