Vasvija Vidović se izjasnila da nije kriva po optužnici Tužilaštva BiH

Preporučujemo

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište za izjašnjenje o krivnji nakon što je potvrđena optužnica Tužilaštva BiH protiv advokatice Vasvije Vidović.

Vidović se izjasnila da nije kriva.

- -

Tužilaštvo BiH Vidović tereti da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza, saopćili su ranije iz Tužilaštva.

Optužnica tereti Vidović da je 18. decembra prošle godine pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, gdje ju je pozvao osumnjičeni i uhapšeni Ranko Debevec da ga kao advokat zastupa u krivičnom postupku.

– Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protivpravnih radnji, a s ciljem da znatno otežava dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije – navodi se u toj optužnici.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...