Već 13 godina Stari most dio svjetske baštine

Preporučujemo

Stari most i stara gradska jezgra Mostara na sjednici u Durbanu prije 13 godina uvršteni na popis zaštićenih objekata UNESCO-a.

Stari most i stara jezgra Mostara od petka 15. srpnja u 18:25 sati i službeno su na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Bila je to odluka eksperata na sjednici Odbora UNESCO-a održanoj od 11. do 17. srpnja 2005. godine u Durbanu u Južnoafričko Republici.

Kako je tada izjavio gradonačelnik Mostara i vođa državnog izaslanstva u Durbanu Ljubo Bešlić, taj dan ostat će u povijesti Bosne i Hercegovine upisan zlatnim slovima u spomen Mostara i BiH.

“Ne mogu skriti svoje oduševljenje da smo uspjeli u svojim nastojanjima da se upišemo u svjetsko kulturno nasljeđe. Ovo je prvi upis iz BiH. Put do upisa je bio mukotrpan dugačak i veoma zahtjevan. U ovom trenutku oduševljenja koristim priliku da pozdravim sve koji su sudjelovali u ovom projektu, kao i zahvalio zemljama prijateljima koji su pomogli obnovu mosta Italiji, Nizozemskoj, Turskoj i Hrvatskoj te Svjetskoj i Razvojnoj banci vijeća Europe. Zbog građana moram naglasiti da je ovo prvenstveno projekt grada koji treba donijeti boljitak gradu i državi. Ovaj projekt po prvi put u BIH pokazuje da možemo sami izgrađivati bolju budućnost kada to hoćemo i želimo zajednički da postignemo. Za ovaj projekt nismo imali naredbodavce. Mi smo to bili, i evo pokazali da se u BIH pokreću neki novi vjetrovi, koji mogu izgraditi bolju budućnost za sve. Sve ovo zahvaljujući vlastitim sposobnostima”, istaknuo je tada gradonačelnik Bešlić.

“Isto tako pomoći će nam stalnu zaštitu i očuvanje povijesnog urbanog okružja grada Mostara. Mi sada moramo intenzivno početi raditi na UNESCO-ovim propisanim propozicijama. Moramo formirati fond na državnoj razini za stalnu zaštitu, usvojiti zakone i unificirati procedure izvršenja”, poručio je tom prigodom Bešlić.

Državno izaslanstvo, a u kojem su bili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, veleposlanica BiH pri UNESCO-u u Parizu Željana Zovko, direktor i zamjenik direktora PCU-a Rusmir Ćišić i Tihomir Rozić te stručni konsultant Amir Pašić i ekspert Ferhat Mulabegović, u Južnoafričku Republiku u Durbanu, sudjelovalo je na sjednici eksperata UNESCO-a, a na kojoj se odlučivalo i o nominiranju Starog mosta i stare gradske jezgre na popis UNESCO-ove zaštićene kulturne baštine.

Kako je za tom prigodom iz Durbana izjavila veleposlanica Zovko borba za upis je bila velika i konkurencija jaka jer je velika ekonomska, kulturna i povijesna dobit za svaku zemlju, a osobito grad da dobiju znak Odbora za svjetsku kulturnu baštinu.

A koliko je bila jaka borba za upis na UNESCO-ovu baštinu možda najbolje govori podataka da je Italija, koja ima veliki broj spomenika pod zaštitom UNESCO-a, te godine nominirala čak 45 spomenika, a samo dva od njih mogu dobiti UNESCO-ov znak.

Uoči odlaska u Durban, koncem lipnja i početkom srpnja, Gradska uprava Mostar i PCU organizirali su vrlo uspješnu izložbu o gradnji Starog mosta i obnovi stare gradske jezgre u Parizu u sjedištu UNESCO-a. Tada su brojni ugledni gosti i uzvanici iz Pariza, Francuske i UNESCO-a kao i sam Mounir Bouchenaki, zamjenik direktora UNESCO-a biranim riječima govorili o tom projektu te o nominiranju na UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika uz opasku kako je Stari most u Mostaru jedan od najljepših povijesnih mostova u Europi.

Najnovije

Novi predsjednik Češke poručio: Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a

Novoizabrani češki predsjednik Petr Pavel rekao je za BBC da Ukrajini treba dopustiti da se pridruži NATO-u "čim rat...