Već oko 1.000 prijavljenih za Marš mira: Jednu od najvećih grupa činit će djeca boraca Srebrenice

Preporučujemo

Marš mira tradiocionalno kreće 8. jula iz Nezuka, a ove godine se obilježavaju dvije decenije od prvog pješačkog pohoda u čast žrtava srebreničkog genocida. Organizatori pripremaju logistiku za 5.000 učesnika, a kako nam je rečeno, broj prijavljenih već sada iznosi gotovo 1.000.
– Do sada su prijavljene 24 organizirane grupe, koje broje blizu 600 učesnika, a s pojedinačnim prijavama ukupni broj je oko 1.000. Grupe dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a počele su i prijave iz inostranstva, pa tako imamo grupe iz Švedske, Švicarske i Turske, što znači da ćemo održati taj internacionalni kakakter Marša mira. Pozivamo sve organizirane grupe da se prijave prije početka, tako da imamo dovoljno vremena pripremiti svu potrebnu logistiku – kaže Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjce genocida u Srebrenici.
Organizatori su u kontaktu i s drugim grupama, koje prikupljaju učesnike, a među je i grupa djece boraca Srebrenice, koja će brojati više stotina učesnika.
– Djeca boraca Srebrenice, prema najavama, vjerovatno će biti jedna od najvećih grupa. Oni se još skupljaju i očekujemo njihovu prijavu, a ima ih iz BiH i drugih dijelova svijeta. Marš mira prema ustaljenom planu završava 10. jula u Memorijalnom centru Potočari, u koji se ulazi sa dvije zastave, jednu nosi predstavnik boraca, a drugu će nositi predstavnik djece boraca – navodi Čakanović.

Podsjećamo, učesnici Marša mira idu stazama kojima su se Podrinjci 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine. Najveći dio trase i ove godine će biti autentičan, odnosno odgovara putu kojim je prošla većina preživjelih učesnika marša smrti 1995. godine.
– Na trasi se upravo radi i ona će biti uređena i sigurna za prolaz svih učesnika. Neki mašinski radovi su već gotovi, asfaltirat ćemo neke puteve, a neki će biti nasuti. Kao i svake godine imat ćemo podršku Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, zdravstvenih službi iz Tuzlanskog i Sarajevskog kantona – navodi Čakanović.
Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu. Prenoćišta su u Liplju i Mravinjcima.
Trasa Marša mira glasi: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Najnovije

Cijene nafte pale ispod 82 dolara

Cijene nafte pale su jučer na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, budući da je među trgovcima prevladala bojazan da...