Veće ciste uzrokuju bolnu napetost

Preporučujemo

Sadržaj ciste izvodnog kanala Bartholinove žlijezde je većinom bistra tekućina, a može biti i sluzali, nerijetko se pronalazi i smećkasto-vodenasti hematični sadržaj. Male ciste ne prave ženi velike probleme. Jedino veće ciste uzrokuju nelagodan osjećaj bolne napetosti koje mogu smetati kod sjedenja, hodanja itd. Anamnezom se doznaje o preboljeloj upali žlijezde, a palpacijom se otkriva bezbolna cistična oteklina na tipičnom mjestu, piše Oslobođenje.

Dijagnoza nije teška, liječenje se svodi na dva načina: izvodi se kompletna ekstirpacija ciste, odnosno iskorjenjivanje potpuno, uništavanje u potpunosti, marsupijalizacija: hirurški postupak, ispira se cista rastvorom, a onda se ivica rane šije sa zidom ciste. Nije preporučljivo samo incidirati cistu jer će se taj otvor brzo slijepiti pa će cista recidivirati.

- -

Cista Nuckova kanala je rijetka bolest. Tumači se kao jednostrana cistična tvorba, nastaje greškom u zatvaranju embrionalnog procesa vaginalisa peritoneuma koji prati ligamentum retundum kroz ingvinalni kanal pa ne može doći do sljepljivanja cista pa se nakuplja tekućina i tumor raste. Položen je od ingvinalnog kanala prema velikim labijama. Pomican je prema bazi, proziran, ne može proći kroz ingvinalni kanal. Treba ga razlikovati od ingvinalnih kila koje se većinom mogu lako reponirati. Otklanjaju se hirurškim putem.

Retencijske ciste lojnih žlijezda: često se nalaze na koži vulve i to i na malim i velikim stidnim usnama. Nastaju sljepljivanjem izvodnog kanala žlijezda najčešće zbog upale. Prati ih sirasti sadržaj koji se skuplja u lumenu žlijezde i tako stvara cistični tumor koji naraste do veličine trešnje. Rijetko budu veće. One se često ognoje pa prave poteškoće, stoga ih hirurški rješavamo.

Swanoma vulve je vrlo rijedak tumor, a nastaje iz živih ovojnica. Najčešće je lokaliziran na velikim labijama. Rijetko prelazi veličinu od tri centimetra, a sivkasto je bijele površine, tvrd i oštro ograničen. Terapija je hirurška, a treba znati da ti tumori iako su benigni, mogu se nakon ekscizije lokalno tretirati. Sluzave ciste rijetko se sreću. Smještene su lateralno od klitorisa ili na unutrašnjoj površini malih labija. Najčešće ne prave smetnje i nije potrebna terapija.

Inkluzijske ciste: najčešće nastaju kada se u toku operacije inkludira dio epitela pod kožu pa se razvije cistična oteklina. Prema drugom tumačenju nastaju iz opstrukcije izvodnih kanala lojnih žlijezda. Ako su ciste male, ne čine smetnje, dok one veće smetaju ženi prilikom hodanja ili sjedenja. Terapija je ekcizija tumora.

- -

Solidni tumori vanjskog spolovila: Fibromi: rijetki tumori na vulvi, ali od solidnih tumora oni su najčešći. Imaju dva prolazna mjesta. Prvu skupinu čine tvorbe koje nastaju iz koriuma kože ili dubljih slojeva kože na vulvi. Sastoji se od glatkih mišićnih vlakana, a mogu sadržavati i masno tkivo pa se zato i zovu fibromioma i oni imaju ishodište u tkivu vulve i na peteljci su. Drugu skupinu čine oni što nemaju ishodište u vulvu i nisu na peteljci, imaju svoje široke baze. Terapija je hirurška.

Hemangiom vulve: mogu nastati kongenitalno, odnosno od rođenja. Na koži su nabrekle vulve, uočavaju se neravna crvenkasto-bijela polja koja su elastične konzistencije i nisu ograničena prema okolini. Takvi tumori mogu se spontano vratiti, rijetko treba hirurški intervenirati.

Najnovije

Elvedina Muzaferija u finalu spusta Svjetskog kupa u alpskom skijanju: Djevojka iz Visokog piše historiju bh. skijanja

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija sutra neće nastupiti na utrci spusta Svjetskog kupa u norveškom Kvitfjellu. Prije ovog vikenda,...