- Advertisement -

Velika Britanija će ukinuti skoro sve epidemiološke mjere: Vidi se svjetlo na kraju tunela

Preporučujemo

Britanska vlast je odlučila da ukine skoro sve epidemiološke mjere protiv koronavirusa zaključivši da posljednji pandemijski val, kojim je dominirao omikron soj, dostiže vrhunac.

Ovu odluku je javnosti saopćio premijer ove države Boris Johnson. Između ostalog, intencija je da oni koji su zaraženi koronavirusom više ne moraju biti u izolaciji.

Postojeće epidemiološke mjere bi se trebale primjenjivati do 24. marta. Naglašeno je da postoji mogućnost da se produži njihova primjena. Obrazlažući ovu odluku parlamentarcima, Johnson je istakao da posljednji aktuelni pandemijski val dostiže vrhunac.

Izgledno je da će se ublažavanje epidemioloških mjera odnositi i na domove za brigu osoba treće dobi. Ministar zdravstva Sajid Javid je najavio da će u narednim danima biti obrazložen plan ukidanja mjera.

Iz Johnsonovog obraćanja bilo je moguće zaključiti da će vlast nastojati koronavirus tretirati više kao gripu. Između ostalog je napomenuo da ljudi koji imaju gripu ne moraju u izolaciju.

Prema njegovim riječima, kada počne endemija, morat će se apelovati na zaražene ljude da budu oprezniji. Ukazao je na to da nadležni žele imati dugoročnu strategiju za “život s koronavirusom”.

Britancima je poručio da njihova država sada može vidjeti svjetlo na kraju tunela te ih je pozvao da ipak ostanu oprezni jer pandemija još nije završila, piše Sky News.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Kulaglić: Očekujemo od četiri do pet hiljada učesnika Marša mira 2022.

Ovogodišnje pripreme za Marš mira 2022 koji se održava u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice teku...