Velika Britanija: U restoranu i pubu pronađeni tragovi nervnog otrova, izdate upute za građane

Preporučujemo

Tragovi kontaminacije nervnim agensom kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći pronađeni su u restoranu i u pubu u Salisburyju u kojima su bili 4. marta, obavijestile su danas britanske zdravstvene vlasti.

Svim gostima restorana i puba koji su u nedjelju između 13.30 i njihova zatvaranja u ponedjeljak u njima boravili zdravstvene vlasti iz opreza preporučuju da operu odjeću koju su tada imali na sebi te dezinficiraju predmete koje su imali sa sobom.

“Otkrili smo tragove kontaminacije nervnim agensom u Mill Pubu i u restoranu Zizzi u Salisburyju”, rekla je šefica britanskoga zavoda za javno zdravstvo Sally Davies.

“Uvjerena sam da to nije dovelo u opasnost zdravlje osoba koje su istoga dana posjetile Mill Pub i restoran Zizzi. Ali, mnogi strahuju da bi im dugoročno izlaganje toksičnim supstancijama, a govorimo o sedmicama ili mjesecima, moglo prouzročiti zdravstvene probleme”, rekla je Davies.

“Kao znak opreza osobama koje su bile u spomenutom pubu ili restoranu između 13.30 u nedjelju i njihova zatvaranja u ponedjeljak savjetujem da dobro operu odjeću koju su tada imali na sebi te dezinficiraju predmete koje su imali sa sobom”, rekla je Davies, dodavši da se u to vrijeme ondje nalazilo oko 500 osoba, prenosi index.hr.

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...