Velika Britanija uvela sankcije biznismenima bliskim SNS-u

Preporučujemo

Vlada Velike Britanije uvela je sankcije kontroverznim biznismenima Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću i Slobodanu Tešiću povezanim sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na čijem čelu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odluka o sankcijama objavljena je na zvaničnom web siteu Vlade Velike Britanije.

Velika Britanija je inače uvela sankcije za 30 osoba, a Tešić, Radoičić i Veselinović nalaze se na toj listi zbog koruptivnih radnji.

“Puneći vlastite džepove krađom i koruptivnim djelima, korumpirani akteri imaju korozivni utjecaj na zajednicu oko sebe potkopavajući time demokratiju i uskraćujući vitalne interese zemljama za vlastitu korist. Kao rezultat toga, više od dva posto lokalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) gubi se na godišnjem nivou zbg korupcije”, piše u objašnjenju Vlade Velike Britanije.

Zatim su naveli i zbog čega su navedene osobe sankcionisane:

Slobodan Tešić je srbijanski trgovac oružjem koji je optužen i za podmićivanje glavnog državnog tužioca iz druge zemlje.
Milan Radoičić je građevinski poduzetnik i potpredsjednik Srpske liste. Profitirao je na pronevjeri državnih ugovora i iskoristio svoj utjecaj kako bi vlastitim građevinskim firmama dodijelio unosne poslove.
Zvonko Veselinović je također građevinski poduzetnik, ali sa Kosova koji je, prema navodima Vlade Velike Britanije, javne ugovore je koristio za pronevjeru državnih sredstava.

Važno je istaći i to da je Interpol raspisao potjernicu za Slobodanom Tešićem dok su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i na američkoj listi sankcija.

Inače su regionalni mediji svu trojicu povezivali i sa SNS-om, strankom kojom predsjedava Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije iako je on to u medijskim istupima negirao.

Napomenuli su da Velika Britanija koristi sankcije za borbu protiv ozbiljne korupcije.

Poručili su i to da će u toj borbi koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se “uhvatili u koštac sa korumpiranim akterima, ali i zloupotrebama, činovima seksualnog nasilja te ugrožavanjem ljudskih prava širom svijeta”, piše N1.

Najnovije

Salkić: Ništa od nezavisnog RS-a, on će biti sve više ovisan od BiH jer je pred kolapsom

U samom jednom danu iz Banje Luke poslane su opasne poruke za opstanak Bosne i Hercegovine. Prvo je predsjednik Narodne...