Velika eksplozija na Krimu: Uništene ruske krstareće rakete Kalibr

Preporučujemo

Eksplozija na sjeveru anektiranog Krima uništila je ruske projektile Kalibr NK koji su se prevozili željeznicom, saopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Ruski čelnik grada Džankoja rekao je da je to područje napadnuto dronovima. Ukrajina je objavila da su se eksplozije desile, ali, kao što je i uobičajeno, nije izričito rekla da stoji iza napada. Ako se potvrdi, to bi bio rijedak napad ukrajinske vojske na Krim, koji je anektiran od 2014.

“Eksplozije nastavljaju proces demilitarizacije Rusije i pripremaju ukrajinski poluotok Krim za deokupaciju”, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva obrane.

Kijev je rekao da su rakete bile namijenjene ruskoj crnomorskoj floti. Ihor Ivin, administrator postavljen u Rusiji, rekao je da je 33-godišnji muškarac prebačen u bolnicu nakon što je zadobio ozljedu od šrapnela oborenog drona. Nije spomenuo niti jedan oštećeni vojni cilj.Nekoliko se zgrada zapalilo, a električna mreža je oštećena, navode lokalni mediji. Rusija je posljednji put okrivila Ukrajinu za izvođenje napada dronovima na Crnomorsku flotu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju u oktobru 2022. godine. Tada je devet dronova korišteno u napadu koji je oštetio ratni brod. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...