Velika Kladuša u finansijskim problemima: Stale sve isplate, načelnik budžet šalje “svojima”…

Preporučujemo

 

Stale su sve isplate korisnicima budžeta Općine Velika Kladuša, uključujući vatrogascima i porodiljama koje naknade primaju iz budžeta, kazao je Senad Šehić, predsjednik Sindikata Općine Velika Kladuša.

- -

Razlog leži u činjenici da Općina nema ni odluku o privremenom finansiranju niti budžet za ovu godinu, a uzrok tome je što načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić i njegova Laburistička stranka skoro godinu ne priznaju novu većinu u Općinskom vijeću u kojoj nema Laburista.

– Stale su sve isplate. Moramo čekati do 1. aprila da išta dobijemo – dodao je Šehić.

Kako će i hoće li ovaj problem biti razriješen, teško je reći. Vidljivo je samo da se situacija dalje komplicira i onemogućava rad Općinskog vijeća.

Vijećnici nove većine vjeruju da će Abdić, kao i prošle godine, sam proglasiti budžet do 31. marta, mimo vijeća, uprkos tome što je Ustavni sud FBiH presudio da je takav budžet bio neustavan.

- -

Nova većina izabrala je novo rukovodstvo Općinskog vijeća u martu prošle godine, ali su se suočili s opstrukcijama u radu, počev od toga da je načelnik odlukom prisvojio pečat Općinskog vijeća i da ne objavljuje odluke vijeća u Službenog glasniku Velike Kladuše. Podnesene su krivične prijave protiv Abdića i potvrđena je optužnica, a u toku je suđenje.

U međuvremenu je nova predsjedavajuća Općinskog vijeća Bisenija Mušedinović preuzela mandat u Parlamentu FBiH, te je potrebno izabrati novog predsjedavajućeg, a Abdić je sačinio nacrt budžeta koji je danas predstavljen građanima, ali nije dostavljen Vijeću, barem ne onom kojeg čini nova većina.

– Prezentira se nacrt budžeta. Vjerovatno traži alibi da sam nametne budžet, da ga proglasi, ali nije ga poslao u vijeću. Šalje ga svojim ljudima – kazao je Asim Veladžić, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše.

Tako je nedavno Emina Ćehić iz opozicione Laburističke stranke sazvala sjednicu Općinskog vijeća za 15. januar na koju su došli samo vijećnici Laburista pa nije održana, a na dnevni red je stavila odluku o privremenom finansiranju i budžet Općine za ovu godinu.

Nakon toga je deset vijećnika od zamjenika predsjedavajuće Općinskog vijeća Dinka Ljubijankića zatražilo sazivanje sjednice vijeća kako bi, između ostalog, bili razmatrani i finansijski dokumenti. Ljubijankić nije sazvao sjednicu u propisanom roku, a za Faktor je kazao da niti neće.

Također, još nije podnio ostavku na poziciju zamjenika predsjedavajućeg, kako je bio najavio.

– Mene je izabralo 15 vijećnika, ali zvanično to nije objavljeno u Službenom glasniku – objašnjenje je Ljubijankića zašto nije zakazao sjednicu na zahtjev deset vijećnika.

On je stava da će Abdić “odraditi” kao i posljednjih pet godina, “da sam rješava i niko mu ništa ne može”.

– On je 2020, 2021, 2022. i 2023. proglasio budžet. Garantujem da će i ove. Javna preduzeća ne podnose izvještaje o radu Općinskom vijeću, mi podnosimo krivične prijave, niko nije reagirao – dodao je Ljubijankić, vijećnik DNZ-a koji je dio nove većine.

S obzirom na to da Ljubijankić nije zakazao sjednicu Općinskog vijeća, sada je iniciran sastanak kolegija, odnosno predstavnika klubova stranaka u Općinskom vijeću kako bi se našao način da vijeće održi sjednicu. Sastanak bi trebao biti održan u srijedu.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...