Velike gužve na šalterima za upis djece u sarajevske vrtiće

preporučujemo

Pretposljednjeg dana javnog poziva za upis djece u vrtiće Javne ustanove Djeca Sarajeva na prijemnim šalterima velike su gužve.

Nezapamćene gužve su za upis u ovu javnu ustanovu, kažu roditelji koji čekaju danas da predaju dokumente za upis, neki su i odustali od čekanja u redu, nadajući se da će sutra biti manja gužva.

Ova javna ustanova prima tek određeni broj mališana u pojedinim vrtićima, te su roditelji primorani djecu upisivati u privatne vrtiće koje plaćaju znatno skuplje. A svake godine na stotine djece ostaje na listama čekanja u vrtićima.

Lokalitet na kojem se predaje za vrtiće sa područja općina Novi Grad i Ilidža
Javni vrtić za cjelodnevni boravak djeteta roditelji plaćaju 160 KM, a ostatak od 200 KM subvencionira Vlada KS, dok u privatnom vrtiću boravak košta od 250 pa do 400 KM, negdje i skuplje, u zavisnosti od vrtića.

Prethodne dvije godine Vlada je za djecu koja su ostala na listama čekanja plaćala po 200 KM subvencije, a roditelji ostatak od ukupne cijene vrtića što je značajna olakšica za kućne budžete, naročito u ovom vremenu.

Najnovije

Komitet Aušvica pozdravio Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida

Izvršni potpredsjednik Međunarodnog komiteta Aušvica, Christoph Heubner, podržao je odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da...