Veliki broj ljudi prijavio trovanje u Tuzlanskom kantonu

Preporučujemo

Ukupno 22 pacijenta iz nekoliko općina sa područja Tuzlanskog kantona hospitalizovani su na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla zbog simptoma koji upućuju na trovanje hranom.

Jučer u poslijepodnevnim satima na Kliniku za infektivne bolesti javilo se 17 pacijenata, od kojih je devet nakon pregleda i obrade pušteno na kućno liječenje, dok je osam osoba zadržano na daljnjem liječenju i svi su trenutno u stabilnom stanju. Jutros se na Kliniku za infektivne bolesti javilo još pet pacijenata sa istim simptomima, međutim svi su nakon pregleda i obrade pušteni na kućno liječenje.

- -

Do trovanja kod ovih osoba došlo je nakon konzumiranja hrane u jednom objektu brze prehrane koji se nalazi na području općine Srebrenik. Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, epidemiolog dr. Blaško Topalović potvrdio je da se u općinske domove zdravlja zbog istih tegoba javilo više od 70 osoba te da je na području općine Srebrenik proglašena epidemija trovanja hranom.

Veliki problem predstavlja i nedostatak sanitarnih inspektora u općinama Srebrenik, Gračanica i Gradačac te da će na ovom slučaju biti angažovan federalni sanitarni inspektor koji će otići na lice mjesta da uzorkuje određenu hranu.

Objekat iz kojeg su konzumirani kebabi i sendviči je zapečaćen.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...