Veliki poraz konzervativaca u Velikoj Britaniji

Preporučujemo

Britanska Laburistička stranka zadala je danas veliki udarac konzervativcima premijera Rishija Sunaka odnijevši pobjedu na tzv. dopunskim izborima u dvije općine koje su tradicionalno konzervativna uporišta, što ukazuje na to da je glavna opoziciona stranka, sada bogatija za dva zastupnika, na putu prema pobjedi na nacionalnim izborima krajem godine.

Dopunski izbori održani su u Kingswoodu, blizu Bristola, i Wellingboroughu u Northamptonshireu, prenosi HINA.

- -

Dopunski izbori u Wellingboroughu održavani se jer je bivši konzervativni zastupnik Peter Bone suspendovan iz parlamenta nakon što je proglašen krivim za zlostavljanje člana osoblja. U Kingswoodu, bivši konzervativni zastupnik Chris Skidmore podnio je ostavku početkom januara u znak protesta protiv planova vlade da poveća bušenje nafte i plina u Sjevernom moru.

Ovaj dvostruki poraz vladajućih zasigurno neće pomoći da se utišaju sve glasnije kritike na račun Sunaka. Taj 43-godišnji investicijski bankar teškom mukom nastoji uzdići svoju posrnulu stranku, usprkos tvrdnjama da je on odvažan reformator, čvrsti tehnokrat i netko kome samo treba malo više vremena da se “drži plana” jer, kako je rekao, plan djeluje.

No, laburisti vode u anketama i Sunak će možda osjetiti potrebu da popusti pred zahtjevima nekih članova stranke i svom sve nezadovoljnijem biračkom tijelu ponudi desniju konzervativnu agendu uoči izbora.

Vođa laburista Keir Starmer ne krije zadovoljstvo dvostrukom pobjedom.

- -

“Pobijedivši u dva torijevska uporišta, možemo sa pouzdanjem reći da je Laburistička stranka ponovo na usluzi radnog naroda i mi ćemo neumorno raditi da ispunimo njihova očekivanja”, rekao je Starmer.

U Wellingboroughu su laburisti osvojili zastupničko mjesto u parlamenti sa 13,844 glasa, dok su konzervativci ostali na 7408. Skoro 4000 glasova je osvojila desna Reformska stranka, nakon čega je predsjednik Konzervativne stranke Richard Holden rekao da je glasanje za tu stranku bilo glasanje za laburiste.

U Kingswoodu, u južnoj Engleskoj, laburisti su osvojili 11.176 glasova, a kandidat konzervativaca 8675. Birači su kaznili Sunaka i slabim odazivom na izbore, razočarani recesijom koja je zabilježena u drugoj polovici 2023. Podjele međutim nisu mimoišle niti Starmerove laburiste, prvenstveno zbog sukoba na Bliskom istoku i odustajanja od opredjeljenja za održiva ulaganja.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...