Viber pokreće grupni chat kapaciteta milijardu korisnika

Preporučujemo

Viber, aplikacija za razmjenu poruka, objavila je pokretanje Viber zajednice (Communities), čime je postala prva aplikacija ovog tipa koja nudi prostor za chatanje u kome će milijardu korisnika nesmetano moći da razmjenjuje poruke i sve vrste sadržaja.

Trenutno stanje na tržištu je takvo da ograničava grupne chatove na stotine ili hiljade korisnika, a sada Viber pruža korisnicima mogućnost da se na ovaj način povežu sa milijardu sagovornika iz cijelog svijeta u jednom jedinom grupnom četu, navodi se u saopćenju kompanije Viber Rakuten.

- -

Viber će također predstaviti i nove funkcije za monetizaciju, koje će omogućiti vlasnicima zajednica da unutar njih kreiraju modele za stvaranje prihoda – kako se one budu razvijale i postajale masovnije, prenosi Tanjug.

Novi članovi Viber zajednice će imati pristup kompletnoj historiji chatova unutar tih zajednica – i moći će da se uključe u razgovore koristeći sve raspoložive funkcije na Viberu – GIF-ove, stickere, fotografije, video fajlove, kao i osnovni tekst.

U skladu sa Viber imperativom, koji podrazumijeva privatnost sadržaja i sigurnost – jedino će imena članova zajednice biti prikazana u chatu, dok će njihovi lični brojevi telefona biti sakriveni od drugih članova.

Kontrola uloga

- -

Superadministratori će kontrolirati uloge članova unutar Viber zajednice – prihvatati i dodavati nove članove, promovirati ih do statusa administratora ili superadministratora, izbacivati ili blokirati članove, odlučiti da li će moći da učestvuju u razgovorima i da pozivaju nove članove da se priključe Zajednici.

Oni će moći i da odlučuju o aktiviranju funkcije za monetizaciju, u skladu sa sopstvenim poslovnim principima i ciljevima, na osnovu čega bi im Viber olakšao proces i podržao stvaranje prihoda putem aplikacije.

Aplikaciju Viber zajednica su već aktivirali izabrani partneri. Nogometni klub Olympique iz Marseillea putem ovog kanala komunicira sa svojim navijačima, nudeći im ekskluzivnu mogućnost da chatuju sa zvijezdama i upravom kluba. Također, digitalni servis za najam sadržaja OverDrive kreirao je svoju zajednicu kako bi putem Vibera upravljao lokalnim čitalačkim klubovima koje vode javne biblioteke širom Sjedinjenih Američkih Država.

Viber zajednice će od petka biti dostupne, u fazama, korisnicima Viber aplikacije širom svijeta, navodi se u saopćenju.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...