VIDEO Borci blokirali i granični prelaz Bijača: Najveća prijetnja vlasti je kad vidi da narod može zajedno, po kiši i snijegu

Preporučujemo

Nekoliko desetina članova i simpatizera Udruge zaboravljenih branitelja, od jučer su blokirali granični prelaz Bijača i još se tu nalaze.

Poriču bilo kakvu povezanost s političkim strankama i odgovornost za proteste i blokade u potpunosti stavljaju na dušu trenutne vladajuće parlamentarne većine (SDA, HDZ BiH, SBB), kojoj je, kako navode, u interesu imati, s jedne strane zavađeni narod, a s druge strane stotine hiljada lažnih branitelja, koji primaju naknade kako bi glasovali za produženje ove agonije, piše ljubuški-info.

- -

“Oni nas sada ponovno zovu na nekakve razgovore, a u razgovorima smo izgubili nekoliko godina. Mogu nas sada rastjerati policijom i specijalcima, ali mi ćemo se vratiti i od svojih zahtjeva nećemo odustati”, navode promrzli borci.

Ogorčeni su i na pojedine medije, koji su kako kažu stali na stranu vladajućih, koji su u potpunosti izmanipulirali borce i oglušili se na sve njihove opravdane zahtjeve.

“Sada iz Sarajeva čujemo brojne optužbe, kojima apeliraju na svoje borce da ne staju rame uz rame s Hrvatima, provlače se i teze o rušenju države, ratnim zločinima, trećem entitetu, Širokom Brijegu kao središtu iz kojega sve ovo kreće. Sve je to mazanje očiju i beskupulozna zloupotreba medija i javnog prostora. Političari obje dominantne političke opcije u Federaciji BiH najviše problema imaju upravo sa činjenicom kako su u proteste krenuli zajedno i organizirano bivši pripadnici ABiH i HVO. To je njima najveća prijetnja, jer kako će dalje plašiti narod ako se vidi da narod može zajedno, pa i po snijegu, buri i ledu”, rekli su oni.

 

- -

“Nećemo dopustiti razdvajanje i novo nacionalno prebrojavanje, pogotovo ne u izbornoj godini, što znamo da je osnova zadaća i jedne i druge politike. Ovoj državi trebaju rješenja, a ne stalno plašenje i zavađanje, kako bi se nastavilo beskrupulozno krasti. Mi svojim prosvjedom samo tražimo primjenu dogovorenog rješenja, kojeg su potpisali svi predstavnici vodećih političkih stranaka u FBiH, a da su pri tom držali figu u džepu. Sada nas ponovno zavađaju, što je, očito lakše, i politički profitabilnije od rješavanja ovog kriminalnog stanja braniteljske, pa i opće populacije. Ali, to im neće proći”, stav je Udruge zaboravljenih branitelja.

Na ovom prelazu se saobraćaj odvija neometano, dok se borci nalaze pored prelaza.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...