VIDEO Borci blokirali i granični prelaz Bijača: Najveća prijetnja vlasti je kad vidi da narod može zajedno, po kiši i snijegu

Preporučujemo

Nekoliko desetina članova i simpatizera Udruge zaboravljenih branitelja, od jučer su blokirali granični prelaz Bijača i još se tu nalaze.

Poriču bilo kakvu povezanost s političkim strankama i odgovornost za proteste i blokade u potpunosti stavljaju na dušu trenutne vladajuće parlamentarne većine (SDA, HDZ BiH, SBB), kojoj je, kako navode, u interesu imati, s jedne strane zavađeni narod, a s druge strane stotine hiljada lažnih branitelja, koji primaju naknade kako bi glasovali za produženje ove agonije, piše ljubuški-info.

“Oni nas sada ponovno zovu na nekakve razgovore, a u razgovorima smo izgubili nekoliko godina. Mogu nas sada rastjerati policijom i specijalcima, ali mi ćemo se vratiti i od svojih zahtjeva nećemo odustati”, navode promrzli borci.

Ogorčeni su i na pojedine medije, koji su kako kažu stali na stranu vladajućih, koji su u potpunosti izmanipulirali borce i oglušili se na sve njihove opravdane zahtjeve.

“Sada iz Sarajeva čujemo brojne optužbe, kojima apeliraju na svoje borce da ne staju rame uz rame s Hrvatima, provlače se i teze o rušenju države, ratnim zločinima, trećem entitetu, Širokom Brijegu kao središtu iz kojega sve ovo kreće. Sve je to mazanje očiju i beskupulozna zloupotreba medija i javnog prostora. Političari obje dominantne političke opcije u Federaciji BiH najviše problema imaju upravo sa činjenicom kako su u proteste krenuli zajedno i organizirano bivši pripadnici ABiH i HVO. To je njima najveća prijetnja, jer kako će dalje plašiti narod ako se vidi da narod može zajedno, pa i po snijegu, buri i ledu”, rekli su oni.

 

“Nećemo dopustiti razdvajanje i novo nacionalno prebrojavanje, pogotovo ne u izbornoj godini, što znamo da je osnova zadaća i jedne i druge politike. Ovoj državi trebaju rješenja, a ne stalno plašenje i zavađanje, kako bi se nastavilo beskrupulozno krasti. Mi svojim prosvjedom samo tražimo primjenu dogovorenog rješenja, kojeg su potpisali svi predstavnici vodećih političkih stranaka u FBiH, a da su pri tom držali figu u džepu. Sada nas ponovno zavađaju, što je, očito lakše, i politički profitabilnije od rješavanja ovog kriminalnog stanja braniteljske, pa i opće populacije. Ali, to im neće proći”, stav je Udruge zaboravljenih branitelja.

Na ovom prelazu se saobraćaj odvija neometano, dok se borci nalaze pored prelaza.

Najnovije

Ambasada SAD u BiH o stavljanju Kajmaković na crnu listu: Vrijeme je da bh. pravosuđe očisti ispred svog praga

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija (OFAC) stavio na crnu listu tužiteljicu Tužilaštva Bosne...