(VIDEO) Čudni prizori: Most koji se “kretao u valovima” izazvao strah kod vozača

preporučujemo

Most koji se “kretao u valovima” izazvao je strah kod vozača u kineskom Guangdongu.

Radi se o mostu dugom 3,6 kilometara koji spaja obale rijeke Pearl, odnosno distrikt Nansha provincije Guangzhou sa Hument Townom u Dongguanu. Izgrađen je 1997. godine, a incident s “valovima” je zabilježen 5. maja. Dok su se vozila kretala mostom, njegova konstrukcija se počela kretati gore-dole poput valova.

Nakon što su to putem kamera primjetili eksperti za sigurnost, most je evakuisan i zatvoren dok problem ne bude riješen.

Inžinjeri dirajniraju mostove tako da budu donekle fleksibilni, baš kao što je slučaj s neboderima. Gotovo sve strukture imaju toleranciju za “ljuljanje”, ali to minimalno i može se detektovati opremom za mjerenje.

Viseći mostovi su posebno tolerantni va vjetar te mu pružaju malo otpora, no u slučaju kineskog mosta postavljen je potporni zid visok 1,2 metra koji ima efekt ogromnog jedra.

Vjetar prelazi preko zida i stvara vazdušni vakuum koji povlači površinu mosta gore i dole, a što je vjetar jači, to se efekt pojačava.

Srećom, niko nije povrijeđen, a planovi za rušenje potpornog zida su u toku.

Najnovije

Zastupnik u Bundestagu: Ni pedlja Dodiku, ni privilegije Čoviću

Svaka perspektiva BiH počinje sa teritorijalnim integritetom i fokusom na ono što učinkovito pomaže državi, smatra zastupnik u Bundestagu...