VIDEO I FOTO Situacija se normalizuje: Požar na Pelješcu zaustavljen, u blizini Metkovića i dalje gori

Preporučujemo

Požar na Pelješcu je ugašen, mada vatra na nekim mjestima i dalje tinja te se osjeti miris dima. Situacija se polako normalizira, prenosi 24sata.hr.

Spašena je i kuća koja je bila ugrožena te je samo nekoliko metara vatrene stihije dijelilo od ovog objekta. Vlasnik kuće je rekao da je zadovoljan, mada su ukućani sa vatrogascima polijevali okolni teren i pazili cijelo veče. Svi se žale na bolove i grčeve.

- -

Kanaderi su jutros pristigli u pomoć, ugasiti vatrenu liniju dugu čak tri kilometra, pa su vatrgasci predahnuli.

Jutro nakon katastrofe na Pelješcu: Posvuda zgarišta, miris dima još uvijek u zrakuViše na http://bit.ly/2DvTXAaReporter: Velimir Begić

Gepostet von 24sata am Dienstag, 25. September 2018

Saobraćaj u Orebiću je normaliziran, a sinoć je bio potpuno obustavljen kod Mokala gdje se vatra proširila s obje strane ceste. Nekoliko vatrogasaca je lakše povrijeđeno. Iako i dalje puše umjerena do jaka bura, stanje se na Pelješcu postepeno normalizira. Trebat će još nekoliko dana da se ljudi mogu vratiti svojim kućama.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević zahvalio se svim ljudima – od vatrogasaca, do pripadnika gorske službe spašavanja, mještanima, pa i turistima koji su dan prije i sami branili svoje kuće.

- -

“To je ta sinergija i solidarnost koja je omogućila da se situacija u vrlo kratkom vremenu stavi pod kontrolu. Imali smo jaki vjetar, složenu situaciju”, poručio je on.

Povrijeđenih nema, mada će materijalna šteta biti velika.

'I po noći se gasilo, angažirali smo dodatne snage': Ministar obrane Krstičević došao u Orebić, sastalo se županijsko vatrogasno zapovjedništvoViše na http://bit.ly/2DvTXAaReporter: Mateo Ivić

Gepostet von 24sata am Dienstag, 25. September 2018

Požar koji je u utorak planuo kod Metkovića je i dalje aktivan, ali kuće nisu ugrožene.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, ali kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...