VIDEO Nini nije pomoglo ni skrivanje u BiH: Dječak nasilno odveden od majke i predan ocu Italijanu

preporučujemo

Devetogodišnji Cesare danas je nasilno odveden od majke i predan ocu koji je po njega došao iz Italije, Alessandru Avenatiju. Društvenim mrežama proširile su se snimke mučne situacije koja je potresla cijeli Split.

Na snimkama do kojih je došao Index.hr čuje se mali Cesare koji plače i viče ovršiteljima da odu i ostave ga s majkom.

Odvjetnik Nine Kuluz Mišo Živaljić je nakon ovrhe ustvrdio da “u Hrvatskoj nismo dorasli zaštiti dječjih i ljudskih prava”, kao i da nema kvalitetnog ovršnog i obiteljskog zakon kao ni Pravilnika o provođenju ovrhe.

“Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti”, kazao je Živaljić.

Jutros je u splitskom naselju Pujanke održan prosvjed protiv ovrhe nad devetogodišnjim Cesareom Avenatijem. Nekoliko ljudi provelo je noć na Pujankama, a u ranim jutarnjim satima stigla je i policija. Prosvjednici su stigli s transparentima i namjerom da blokiraju prolaz ovršitelja s devetogodišnjim dječakom.

U 9 sati su stigli ovršitelji u pratnji vozila policije i hitne medicinske pomoći. Nakon što je liječnica utvrdila kako dječakovo zdravlje dozvoljava postupak ovrhe, ovršitelji su s Cesareom napustili stan u kojem je živio s majkom Ninom Kuluz.

Prosvjednike je zatekla informacija da su ovršitelji s dječakom otišli u tajnosti. Prosvjednici su se razišli uz psovke, povike i suze. Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade počeli okupljati još sinoć, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10 600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u BiH, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Trenutak kada otac odvodi dječaka možete pogledati OVDJE 

Najnovije

U Bosni i Hercegovini još 82 osobe pozitivne na koronavirus

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrovana 82 slučaja zaraze koronavirusom, a nije bilo novih smrtnih...