VIDEO Od djece iz Srbije u ruskim kampovima prave buduće vojnike

Preporučujemo

Tridesetoro djece iz Srbije prošlo je 2017. godine kroz Međunarodni vojno-patriotski kamp u Rusiji, gdje su prošli obuku nalik onoj za specijalne jedinice – uz korištenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi. Ruska organizacija E.N.O.T. Corp koja drži vojnu obuku za decu ne krije da od njih prave buduće vojnike.

U okviru državnog programa “Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije od 2016 – 2020 godine”, koji je odobren od strane Ruske vlade, održavaju se vojno-patriotski Međunarodni kampovi mladih. Kampove organizira E.N.O.T. CORP, a zadnji je bio u septembru prošle godine, o čemu je Index.ba već pisao. 

- -

E.N.O.T. CORP je grupa ruskih boraca koji su učestvovali u ratu u Donbasu od samog početka. Osim što su učestvovali u borbama, aktivno su se uključivali u pljačke, a potom su prodavali stvari koje su uzimali od ubijenih ukrajinskih vojnika.

Od 2015. godine ova ultra-desničarska paravojna zajednica započela je legalizaciju u Rusiji. Prošle godine dobili su status javne organizacije i potpunu podršku države. Bliski prijatelji su sa neonacistom Aleksejom Milčakovom, koji je ostao zapamćen po svojoj okrutnosti.

Pogledajte VIDEO 

-Prava svrha organizovanja ovih kampova ogleda se upravo u činjenici ko je glavni instruktor. U ovim kampovima vojnu obuku prolaze djeca veterana iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Pridnjestrovlja, Bjelorusije, Južne Osetije, u prijevodu zemalja koje su već žarišta ili se želi pretvoriti ih u nova žarišta, pišu ukrajinski mediji.

- -

Djeca uzrasta od 14 do 18 godina prolaze pravi vojnički dril: individualna i grupna taktika, obuka iz oblasti ratne medicine, alpinistička obuka, preživljavanje, Laser tag vježbe gađanja, snajperska obuka,  sigurnost u zoni borbenih dejstava,  komunikacije, rukovanje oružjem (pištolj, kalašnjikov), inženjerijska i izviđačka obuka, bacanje noževa, kao i  borilačke vještine.

(Index.ba)

 

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...