VIDEO Pijete li neku od ovih voda: Istraživanje pokazalo da je u njima prisutna plastika širine ljudske kose

Preporučujemo

Istraživanje sastava flaširane vode najvećih svjetskih kompanija otkrilo je prisutnost čestica plastike u skoro svim testiranim uzorcima. I to nije sve – te ‘male’ čestice plastike su u nekim slučajevima bile širine ljudske kose.

BBC je objavio istraživanje novinske organizacije Orb Media u kojem je ispitano 250 boca voda kupljene u devet različitih država. Radi se o brendovima Aquafin, Dasan, Evian, Nestle Pure Life i San Pellegrino te nekoliko vodećih nacionalnih brendova u različitim državama.

- -

“Ne želimo upirati prstom u nikoga, ali istraživanje pokazuje da je plastika postala tako raširen materijal u našem društvu, da se nalazi i u osnovnim proizvodima koje koristimo”, rekla je prof. hemije Sherri Mason.

Neke od boca su imale stotine i hiljade čestica, dok neke nisu imale nijednu. Naravno, čestice su mogle ući u vodu i prilikom samog otvaranja boca, što je teško utvrditi.

Slijedi jedno opširnije i konkretnije istraživanje o prisutnosti plastike i utjecaju na naše zdravlje.

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...