VIDEO Pogledajte kako je izgledao stravičan pad aviona u Nepalu u kojem je poginulo 49 ljudi

Preporučujemo

U olupini bangladeškog aviona Bombardier Dash 8 Q400, koji se u ponedjeljak srušio u Nepalu pri čemu je poginulo najmanje 49 putnika i članova posade, pronađena je crna kutija koja bi trebala dati odgovore o uzroku tragedije.

Avion u vlasništvu kompanije US-Bangla Airlines srušio se tokom leta BS211 od Dake do Kathmandua, pri slijetanju u zračnu luku nepalske prijestolnice. Nakon udara u tlo zapalio se. U njemu je bila 71 osoba.

- -

Prema prvim podacima, pilot je očigledno bio svjestan nekog problema jer je nakon započete sekvence spuštanja pokušao podići avion, što mu je nakratko i uspjelo, nakon čega se avion nagnuo i sunovratio u tlo nedaleko piste za slijetanje.

Objavljena je i preliminarna video-simulacija tragičnog događaja.

Dužnosnici aviokompanije i zračne luke u Katmanduu okrivljuju jedni druge za nesreću aviona u kojem je bila 71 osoba. Braneći pilote, direktor US-Bangla Airlinesa Imran Asif izjavio je kako je moguće da je do nesreće došlo zbog krivih signala koje je kontrola leta dala pilotima, javlja HINA.

“Trominutni razgovor između pilota i kontrole leta prije slijetanja daje naznaku da su poslali krivi signal pilotu”, kazao je Asif pozivajući se na transkript razgovora pilota s kontrolom leta u Katmanduu koi je objavila njemačka internetska stranica za zračnu sigurnost JACDEC. Transkript otkriva zbrku oko piste predviđene za slijetanje tog aviona.

- -

Dužnosnici zračne luke u Katmanduu rekli su u ponedjeljak da su pitali pilote imaju li problema nakon što je avion promijenio smjer prilikom konačnog spuštanja, ali su oni odgovorili da nemaju.

Avion je zatim napravio dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada ga je zračna kontrola upozorila da nije u ispravnom položaju za prilaženje nije odgovorio.

Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti, piše jutarnji.hr.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...