VIDEO Radnici Hidrogradnje već 110 dana traže svoja ostvarena prava: I ptice na grani znaju naše zahtjeve, ali vlada ne

Preporučujemo

Radnici Hidrogradnje ponovo su na ulici. Danas su se okupili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, gdje je u toku Skupština KS, i traže da im se bilo ko obrati.

“110 dana hodamo po ulici, niko neće da nam se obrati. Naše zahtjeve više i ptice na grani znaju, svu papirlogiju smo predali, na sve moguće institucije..”, rekao je za Index jedan od obespravljenih radnika Meho Šabanović.

- -

“Jedino nam je potpredsjednik Vlade Federacije BiH Milan Dunović izašao u susret, niko više”, kaže Šabanović.

Radnici napominju i da su “bili u sistemu za sastanak sa gospodom iz federalne vlade”, tačnije da resornim ministrom Nerminom Džindićem i premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, ali da do njega nikada nije došlo.

Više od 70 posto ovih radnika pripadaju boračkoj populaciji.

Zahtjeve ovi radnici ponavljaju već mjesecima – isplata zaostalih plata, doprinosa te penzionisanje oko 270 radnika koji su već ispunili uslove za penzionisanje.

- -

Radnici su i ranije najavili radikalne mjere ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Foto: Index.ba

Inače, stečajni postupak u ovoj kompaniji traje već 16 mjeseci.

Premijer Novalić je već ranije rekao kako se stečajni upravnik bavi stečajnim biznisom, umjesto stečajnim postupkom, dok da radnici zahtjeve traže potraživanja na pogrešnoj adresi. Napomenuo je i da radnici jesu kažnjeni, ali da za to nije odovorna federalna vlada, već nadležni sud.

Hidrogradnja ove godine slavi svoj 17. rođendan.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...