VIDEO Slike užasa stižu iz Sirije: Najmanje 70 mrtvih u napadu hemijskim oružjem

preporučujemo

Sirijski pobunjenici optužili su u subotu vladine snage za smrtonosni hemijski napad na civile u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu istočne Gute, a dok službeni Damask negira napad neka humanitarna udruženja broj žrtava procjenjuju i na više od stotinu, objavio je index.hr.

U napadima je poginulo 70 civila u 24 sata. Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ustvrdio je više desetaka slučajeva gušenja, od kojih su neki uzrokovali smrt u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred vratima glavnog grada. Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.

Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje “toksičnom plinu kloru”, što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

BBC je objavio da su spasioci volonteri u Siriji prvotno prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Dumi. Dobrovoljni spasioci iz organizacije Bijelih kaciga, dodaje BBC, na Twitteru su objavili grafički prikaz žrtava te procijenili da će broj, koji se sada procjenjuje na 70, još rasti.

“Broj mrtvih u napadu za koji se sumnja da je hemijski u Dumi mogao bi rasti “iznad 100”, rekao je Savez organizacija za medicinsku brigu i pomoć (Union of Medical Care and Relief Organizations UOSSM) u nedjelju.

“Mnoge žrtve su žene i djeca i simptomi pokazuju da su udisali toksični plin”, navodi se u izjavi, koju prenosi agencija dpa.

“Očekuje se da bi broj žrtava mogao rasti iznad 100 jer je sada ekipama sirijske civilne zaštite krajnje teško doprijeti do žrtava zbog stalnih bombardiranja Dume”, navodi organizacija.

Sirijski državni mediji negirali su da su vlasti provele bilo kakav hemijski napad i rekli da su pobunjenici u Dumi bili u kolapsu i da su širili lažne vijesti, prenosi Reuters. Američki State Department izjavio je da prati situaciju i da treba optužiti Rusiju ako je hemijsko oružje upotrijebljeno. Reuters ističe i da samostalno nije mogao provjeriti izvještaje o hemijskom napadu.

Sirijska vlada ponovno je zauzela gotovo cijelu istočnu Gutu pobunjenicima u ofanzivi koja je započela u februaru, ostavivši samo Dumu skupini Jaiš al-Islam. Nakon nekoliko dana primirja snage sirijske vlade, koju podupire Rusija, nastavile su u petak poslijepodne s teškim zračnim napadima.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izjavio je da je u Dumi umrlo 11 osoba od posljedica gušenja dimom od konvencionalnog oružja koje su bacale vladine snage. Probleme s disanjem, po njihovim je podacima imalo 70 ljudi. Rami Abdulrahman, ravnatelj Opservatorija, izjavio je za Reuters da ne može potvrditi je li upotrijebljeno hemijsko oružje.

Sirijsko američko medicinsko društvo (SAMS) izvijestilo je da je bomba klorina pogodila bolnicu u kojoj je poginulo šest osoba, dok je drugi udar nervnim otrovom pogodio obližnju zgradu.

Sjedinjene Države osudile su udare sirijskih snaga na posljednju pobunjeničku skupinu u Istočnoj Guti, blizu Damaska i ocijenile da Rusija, koja pruža “bezrezervnu podršku” režimu predsjednika Bašara al-Asada, snosi odgovornost za hemijski napad.

“Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice”, napisala je u saopštenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

“Asadov režim i njegova podrška moraju se smatrati odgovornima, i svaki novi napad mora se smjesta spriječiti”, dodala je ona.

“Rusija svojom bezrezervnom podrškom režimu snosi konačnu odgovornost za te brutalne napade”, rekla je Nauert.

Po njoj, zaštita koju Rusija pruža Asadovu režimu i njezin neuspjeh u sprečavanju upotrebe hemijskog oružja dovodi u pitanje njen angažman u rješavanju krize u cjelini.

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...