VIDEO Trump i Kim stigli u Singapur na historijski sastanak

preporučujemo

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un stigao je u nedjelju u Singapur uoči povijesnog summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, javili su lokalni mediji.

Kim je sletio u singapursku zračnu luku Changi i uputio se u hotel St. Regis, gdje bi trebalo odsjesti njegovo izaslanstvo, javlja Channel News Asia. Objavljena je snimka njegova dolaska.

CNN javlja da je i Donald Trump stigao u Singapur u nedjelju navečer po lokalnom vremenu, 36 sati prije povijesnog summita, u 20:21. Dočekao ga je singapurski ministar vanjskih poslova Vivian Balakrishnan.

Novinari su ga upitali kako se osjeća u vezi nadolazećeg sastanka, a Trump je odgovorio “jako dobro”. Zatim je ušao u limuzinu koja je krenula prema hotelu.

Summit Trumpa i Kima održat će se u utorak, u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, u hotelu Capella. Bit će to prvi susret nekog sjevernokorejskog vođe s aktualnim američkim predsjednikom.

Putin pozdravlja summit Trumpa i Kima, i on spreman sastati se s američkim predsjednikom

Ruski predsjednik pozdravio je predstojeći summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i napore za rješavanjem krize, izvješćuje u nedjelju dpa, dodajući da je Vladimir Putin i sam spreman sastati se s američkim kolegom.

“Pozitivno gledamo na namjere Pjongjanga, Seula i Washingtona da kroz dijalog pronađu sveobuhvatno rješenje za aktualnu krizu”, kazao je ruski čelnik na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (SCO) koja se održava u kineskom lučkom gradu Qingdau.

Također je izrazio spremnost da se sastane s američkim predsjednikom, čim Trump bude raspoložen za susret dvojice čelnika.

“Čim američka strana bude spremna, taj će se susret dogoditi, ovisno, naravno, o mom rasporedu radnih aktivnosti”, kazao je Putin.

“Američki predsjednik sam je rekao i ponovio da smatra da bi takav susret bio koristan. Mogu to potvrditi. To je točno”, ocijenio je.

Dodao je da nije razgovarao s Trumpom o mjestu mogućeg susreta, ali da je puno mjesta voljno ugostiti sastanak, pa tako i Austrija koju se spominjalo nakon Putinova posjeta toj zemlji.

“To je tehničko pitanje”, naglasio je.

Analitičari: U bilo kakvom sporazumu Trumpa i Kima obojica će tvrditi da su pobjednici

Analitičari kažu da će obje strane vjerojatno tvrditi da su pobijedile bez obzira na to što se dogodi iza zatvorenih vrata u Singapuru.

Što znači “pobjeda”, međutim, moglo bi biti pitanje kuta gledanja.

Trump već dugo zahtijeva “potpuno, provjerljivo i nepovratno” ukidanje sjevernokorejskog nuklearnog programa prije postizanja bilo kakvog sporazuma s Kimom.

Ipak, uoči prošlomjesečnog susreta s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae Inom u Bijeloj kući, Trump je naslutio popustljivost po tom pitanju kazavši da bi “svakako bilo bolje kada bi se (ukidanje nuklearnog programa dogodilo) u jednom koraku”.

Vjerojatnije je, tvrde analitičari, kako bi dvije strane mogle dogovoriti postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje i moratorij na nuklearne i raketne pokuse.

To bi omogućilo i Trumpu i Kimu da nakon sastanka ustvrde da su unaprijedili interese svojih zemalja kako to nikome prije njih nije uspjelo, smatraju analitičari.

“Za Sjevernu Koreju denuklearizacija je proces… polagano ukidanje nuklearnog programa u dužem razdoblju”, rekao je singapurski analitičar Bhubhindar Singh.

Potpuna denuklearizacija u interesu je Sjedinjenih Država, Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije, ali nije u interesu Sjeverne Koreje, dodao je Singh.

Pjongjang neće pristati na brzo razoružanje

U zamjenu za odustajanje od već i samo jednog dijela svog nuklearnog programa, Sjeverna Koreja će gotovo sigurno tražiti sigurnosna jamstva da promjena režima nije na dnevnom redu, navodi Singh.

Pjongjang bi također mogao pristati, u dobroj vjeri, razmontirati svoje interkontinentalne balističke rakete, uključujući Hwasong-14 i Hwasong-15 koji su testirane krajem prošle godine, rekao je analitičar Graham Ong-Webb.

“Možemo očekivati da (Sjeverna Koreja) neće pristati na potpuno nuklearno razoružavanje, barem ne u kratkom razdoblju”, kazao je Graham.

“Realističniji je scenarij da će Sjeverna Koreja nakon summita organizirati niz sastanaka na kojima će otezati i poduzimati parcijalne mjere u ukidanju (nuklearnog programa), poput onog koji smo vidjeli prošli mjesec na poligonu za nuklearna testiranja Pungje-ri”, dodao je.

Graham je rekao da su ondje ulazi u tunele zatvoreni, ali se lako mogu ponovno otvoriti.

Prije ‘showtime’ nego sporazum

Analitičarka Kim Duyeon kazala je da bi Trump mogao pokušati šarmirati Kima na sastanku, ne žureći se da postigne bilo kakav sporazum.

“Ako Trump i Kim ne budu mogli postići sporazum 12. lipnja, dobar bi ishod mogao biti dogovor da će se ponovno sastati i tako zadržati pozitivno ozračje”, istaknula je.

“Zasad se čini da su i Trump i Kim zainteresiraniji za dobru predstavu nego za sporazum koji bi riješio njihove brige”, dodala je ona.

“Kim Jong-un je puno spremniji za ovaj summit od Trumpa”

“Trump je već prekršio sve norme konvencionalne diplomacije… i ne trebamo očekivati da će se pretvoriti u tipičnog vodećeg pregovarača za postizanje nuklearnog sporazuma”, kazala je analitičarka.

“Kim Jong-un je puno spremniji za ovaj summit od Trumpa. On će biti pametan pregovarač i nastojat će ostvariti svoje maksimalističke zahtjeve a istodobno zadržati nuklearno oružje što je duže moguće”, dodala je.

Za sjevernokorejskog čelnika je susret oči u oči s američkim predsjednikom pobjeda sama po sebi, podvig koji nijednom sjevernokorejskom vođi dosad nije uspio.

Kimov trenutak slave moglo bi biti već samo “ravnopravno rukovanje s čelnikom najmoćnije zemlje svijeta”, rekao je Hoo Chiew-Ping, stručnjak za Sjevernu Koreju na Malezijskom nacionalnom sveučilištu.

Međutim, Hoo se slaže da će vjerojatni ishod summita biti sporazum u kojem će obje strane ustvrditi da su odnijele pobjedu.

Kada bi Kim pristao dopustiti nuklearnim znanstvenicima i inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posjete nuklearna postrojenja u Jongbjonu, nastavio je Hoo, to bi za Trumpa bio najbolji sporazum.

Kako bi to ostvario, Trump bi trebao pristati na velike ustupke, a ne zna se koliko je to voljan učiniti.

Najnovije

Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM

Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja...