VIDEO U Grčkoj bjesne požari, najmanje 20 poginulih i stotine povrijeđenih

preporučujemo

Više od 20 osoba poginulo je u šumskim požarima u blizini Atine, izjavio je u utorak glasnogovornik grčke vlade Dimitris Tzanakopoulos.

Požari su izbili zapadno i istočno od glavnoga grčkog grada usljed visokih ljetnih temperatura od 40 Celzijevih stepeni i snažnih vjetrova. U gradskom području Atine proglašeno je vanredno stanje.

Vatrogasci su izvijestili da je u požarima zapadno od Atine povrijeđeno 90 osoba, neki od njih ozbiljno. Prema medijskim izvještajima u utorak ujutro, službeni broj poginulih mogao bi još rasti.

Grčki premijer Alexis Tsipras skratio je posjetu Bosni i Hercegovini kako bi se vratio u Grčku. Nagovijestio je da su neki od požara možda podmetnuti.

Tsipras je zatražio pomoć vatrogasnih i hitnih službi susjednih regija, kao i pomoć vojske, objavio je grčki državni radio.

Ekstremna suša i jaki vjetrovi razbuktali su u ponedjeljak požar u blizini grčke turističke destinacije Kinete. To je šumovito područje u kojem ima puno kuća za odmor.

U lučkom gradu Rafini požar je skrenuo prema gradskom središtu prisilivši stotine ljudi na bijeg.

Očevici javljaju o najmanje četiri stradale osobe na cesti u mjestu Mati, koje se nalazi 30-ak kilometara istočno od Atine. To popularno turističko odredište požar je zahvatio u ponedjeljak poslijepodne. Vlasti su izvijestile i o nestalim osobama, uključujući četvero turista iz Danske.

Pročitajte:  Povratniku Avdiji Jašiću vatra progutala kuću i stovarište firme, šteta 100.000 KM

Budući da vatra još uvijek bijesni, opseg katastrofe još nije moguće procijeniti.

Grčka je zatražila i međunarodnu pomoć u borbi protiv požara, koji su se nekontrolirano proširili na nekoliko područja uništavajući domove, prekidajući glavne prometne pravce i prisiljavajući ljude na napuštanje kuća. Cipar je ponudio pomoći u osoblju i vatrogasnoj opremi. Grčke vlasti pozvale su stanovnike priobalnog područja zapadno od Atine da napuste svoje domove. Požar je zatvorio promet i na jednoj od najprometnijih grčkih autocesta Atina-Korint te zaustavio željeznički promet, a nad glavnim gradom nadvili su se oblaci dima.

Pročitajte:  Povratniku Avdiji Jašiću vatra progutala kuću i stovarište firme, šteta 100.000 KM

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...