- Advertisement -

VIDEO U raljama ekstremizma – od Maoče do Sirije: “Za sve su krivi moji otac i majka koju su me naveli na taj put”

Preporučujemo

TV Justice objavila je priču o Dini Pečenkoviću, koji je iz Maoče dovezao Mevlida Jašarevića u Sarajevo, na dan kada je počinjen teroristički akt.

Pečenković je tri mjeseca proveo u pritvoru, ali protiv njega nije podignuta optužnica. Njegova porodica, otac, majka i dva brata su otišli na sirijsko ratište. Čuo je da su otac i jedan brat poginuli. Za ostale ništa ne zna.

“Vlasti u BiH ne čine ništa kako bi osobama koje su bile izložene utjecaju radikalnih islamista pomogle u nastojanjima da se oslobode utjecaja takve ideologije i ponovo se uklope u društvo iz kojega su bili izolirani zbog indoktrinacije zagovornika ekstremizma, tvrdi Pečenković, nekadašnji pripadnik zajednice radikalnih islamista-vehabija, čije je sjedište bilo u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

U dokumentarcu koji je objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Pečenković je po prvi puta do detalja ispričao kako je dospio u redove ekstremista i kakve traume je doživio, a za sve krivi oca i majku tvrdeći kako su ga oni naveli na taj put.

Pečenkovićevo ime postalo je poznato nakon što je Mevlid Jašarević,  također pripadnik vehabijske zajednice u Maoči, u oktobru 2011. napao ambasadu SAD-a u Sarajevu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Mehmedović: Neka Sattler sankcioniše Dodika i Čovića, dosta i njegovog plesa s ruskim balkanskim demonima

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozvao je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna...