Vijeće Evrope udar na slobodu medija u RS proglasilo kao nivo upozorenja 1!

Preporučujemo

Vijeće Evrope objavilo je danas akt kojim se izmjene i dopune Krivičnog zakona RS, radi ponovnog kriminalizacije klevete i uvrede, proglašavaju nivoom upozorenja 1.

Vijeće Evrope ovaj potez vlasti RS okarakterisalo je u kategoriji nivoa 1 kao djelo koje ima zastrašujući učinak na slobodu medija u Bosni i Herecgovini.

– Vlada RS, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, 2. marta ove godine usvojila je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona kako bi se kleveta i uvreda ponovno inkriminirale. RS je dekriminalizirala klevetu 2001., a 31. oktobra 2022. godine predsjednik RS Milorad Dodik objavio je tweet u kojem poziva ministra pravde RS da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovno uvele kao krivično djelo. Prema trenutnom nacrtu, novi prekršaji “klevete”, “uvrede” i “otkrivanja ličnih i porodičnih prilika” podrazumijevaju novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura) u određenim okolnostima. Ako bi ih Narodna skupština RS odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama – istaknuto je iz Vijeća Evrope.

Podsjeća se i da su 14. marta deseci novinara i aktivista za ljudska prava protestovali u Banjoj Luci dok su zastupnici raspravljali o Nacrtu amandmana ovog zakona.

– Novinsko izvještavanje postat će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati postojati, a obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog progona za svoj govor, čak i za ono što govore na privatnim skupovima – kazao je na protestima predsjednik Udruženja novinara RS-a Siniša Vukelić – podsjetili su iz Vijeća Evrope.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...