Vijeće Evrope: Vlasti BiH moraju eliminirati diskriminaciju i provesti presude

preporučujemo

Komitet ministara Vijeća Evrope pozvao je vlasti i političke lidere Bosne i  Hercegovine da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izborno zakonodavstvo zemlje kako bi Opći izbori zakazani za oktobar sljedeće godine bili održani u potpunosti u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je danas iz Vijeća Evrope.

– Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi „Sejdić i Finci grupa pet predmeta“, Komitet je ove sedmice donio Privremenu rezoluciju ​​kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa velikom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mjere, 12 godina nakon presude Sejdić i Finci i uprkos ponovljenim pozivima na napredak, četvrti izbor izbora biti održan prema sadašnjem diskriminatornom sistemu, čime se očito krše evropski Konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se Interresorna radna grupa zadužena za pripremu izmjena izbornog zakonodavstva nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve aktere uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa prioritetno nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao napore u oblasti izborne reforme i opredijeljenost vlasti i političkih lidera da se presude Suda provedu u potpunosti i djelotvorno tokom nedavne posjete članova sekretarijata Vijeća Evrope Bosni i Hercegovini i Hercegovina (9-10. novembar 2021.).

Komitet je napomenuo da je Vijeće Evrope spremno pomoći vlastima u zemlji, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Vijeća Evrope – posebno onu Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve preispitati u martu 2022. Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio svoju spremnost da preduzme nove radnje kako bi osigurao da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava – saopćeno je.

Pročitajte:  Francuska od danas za kormilom EU: Macron ima plan za Balkan

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...