Vijeće ministara BiH odobrilo milion KM za pomoć Turskoj

Preporučujemo

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na vanrednoj telefonskoj sjednici, donijelo je Odluku o odobravanju 1.000.000,00 KM iz tekuće proračunske pričuve za pomoć Republici Turskoj u saniranju šteta nastalih uslijed razornog potresa, koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio jugoistok te zemlje, saopćeno je danas.

“Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH”, dodaju iz Vijeća ministara BiH.

Inače. spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele, dok je broj mrtvih nakon razornih zemljotresa duž tursko-sirijske granice veći od 11.000.

Očekuje se da će ti brojevi rasti kako se spasilački napori multinacionalnih spasilačkih timova ubrzavaju usred ledenih i olujnih vremenskih uslova. Više desetina hiljada ljudi je povrijeđeno.

U Siriji, gdje su zdravstveni sistem i infrastruktura opustošeni tokom 12 godina rata, novosti o broju mrtvih pristizale su sporije. Najmanje 1.932 osobe su poginule, a više od 3.749 je povrijeđeno, prema podacima Ministarstva zdravstva i spasilačke organizacije Bijele kacige, koji broje žrtve u područjima pod kontrolom vlade, odnosno, opozicije.

S druge strane, vrijeme postaje sve opasnije pa tako velika hladnoća i vremenske neprilike otežavaju preživjelima boravak vani budući da ih je većina ostala bez krova nad glavom ili se pojedini plaše vratiti u domove, a spasilačkim timovima je sve teže doći do nestalih.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...