Vijeće ministara BiH skoro tri mjeseca nije usvojilo nijedan zakon

Preporučujemo

Vijeće ministara BiH skoro tri mjeseca nije usvojilo niti jedan zakon, a posljednje što je usvojeno su Nacrt zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine te Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama. Ta dva zakona razmatrana su i usvojena na sjednici 19. marta.

Od tada Vijeća ministara BiH nije razmatralo nijedno zakonsko rješenje. A ni na sutrašnjoj sjednici nema nijednog zakona.

- -

Ministarstvo pravde BiH više puta je s dnevnog reda povlačilo Zakon o sudovima s obzirom da nema dogovora stranaka koje čine državnu vlast o sjedištu Apelacionog suda. Iako se ranije govorilo o Zakonu o vanjskim poslovima, ni taj zakon nije se našao na dnevnom redu.

Na sutrašnjoj sjednici ministri će razmatrati Prijedlog poslovnika o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028. i Akcijskog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028. čiji je predlagač Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Vijeće ministara BiH konačno bi trebalo utvrditi Prijedlog odluke o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2024. godini, a na nekoliko ranijih sjednica ova tačka nije mogla biti razmatrana jer nije bilo predlagača ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o odobrenju “Projekta izgradnje objekta” Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka i organizacione jedinice u Banjaluci s parternim uređenjem lokacije koji će se uvrstiti u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2011 – 2014. godine.

- -

Ministri bi trebali razmatrati i izvještaje o radu 50 državnih institucija, više odluka i sporazuma, te informaciju o povećanom prilivu migranata u BiH.

Najnovije

Nakon što se uhljebio, Konakovićev Kapo opet na listi za Vijeće, a Adnan, sin odlikovanog šehida, još traži posao!

Za Patriju piše: Rasim Belko Kada smo prije dvadesetak dana objavili priču o Adnanu Čamdžiću, sinu odlikovanog šehida koji nije...