Vijeće sigurnosti UN-a danas će glasati o prekidu vatre u Gazi

Preporučujemo

Vijeće sigurnosti UN -a će se sastati pod pritiskom generalnog sekretara Antonia Guterresa i glasat će o pozivanju na hitan prekid vatre u Gazi nakon sedmica rata.

U pismu koje je Guterres uputio članovima vijeća kada se pozvao na član 99. Povelje UN-a, koji kaže da generalni sekretar može skrenuti pažnju vijeću na “svako pitanje koje po njegovom mišljenju može ugroziti održavanje međunarodnog mir i sigurnost.”To niko u njegovoj ulozi nije uradio decenijama.

- -

Guterres je napisao: “Usred stalnog bombardiranja koje izvode Izraelske odbramnene snage (IDF), i bez skloništa ili osnovnih potrepština za preživljavanje, očekujem da će se poredak uskoro potpuno urušiti zbog očajnih uslova, čineći čak i ograničenu humanitarnu pomoć nemogućom.”

Nakon što je Guterres poslao svoje hitno pismo, Ujedinjeni Arapski Emirati su pripremili nacrt rezolucije koji će biti stavljen na glasanje u petak, saopštila je to delegacija Ekvadora, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem i odlučuje o pitanjima dnevnog reda, prenosi Guardian.

Najnoviju verziju ovog dokumenta u četvrtak je vidio AFP i humanitarnu situaciju u Gazi naziva “katastrofalnom” i “zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre”.

Kratki tekst također poziva na zaštitu civila, momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje Hamas još uvijek drži te humanitarni pristup pojasu Gaze.

- -

Ali ishod glasanja nije jasan – Vijeće sigurnosti je odbacilo četiri ranija nacrta koja su predstavljena od izbijanja rata.

SAD, najmoćniji saveznik Izraela, koje su stavile veto na jedan od ranijih nacrta rezolucija i odbacile ideju o prekidu vatre, rekle su da nova rezolucija Vijeća u ovoj fazi ne bi bila “korisna”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen u srijedu je rekao da Guterresov mandat predstavlja “opasnost po svjetski mir” nakon što se pozvao na član 99.

Najnovije

Gradonačelnik Beograda prijeti sukobima ako izgubi vlast: Ići ćemo da se bijemo po ulici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je Srpska napredna stranka (SNS) spremna da "ne prizna" izbore i da...