Vijeće za vanjske poslove EU prihvatilo produženje misije EUFOR-a u BiH

preporučujemo

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije na današnjem sastanku u Briselu donijelo je zaključke kojima se, između ostalog, potvrđuje podrška nastavku misije EUFOR-a (Operacija Althea) u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je istaklo posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

“Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se odreknu politike podjela, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU”, ističe se u zaključcima Vijeća.

Dodaje se da Vijeće pozdravlja kontinuirano provođenje operacije Althea čiji je osnovni mandat pružanje podrške vlastima BiH u održavanju sigurnosti.

“Vijeće priznaje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem Strateškom pregledu operacije predstavljenom u junu 2021. godine, uključujući nalaze prema kojima prisustvo Operacije nastavlja igrati ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji, kao dio ukupne EU strategije za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, Vijeće ponovno potvrđuje spremnost EU-a da nastavi izvršni mandat Operacije prema obnovljenom ovlaštenju UN-a”, navodi se.

Naglašava se da Viječe prepoznaje važnost nastavka kordinacije EUFOR-a s drugim međunarodnim akterima na terenu.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...