- Advertisement -

Virusolog: Omikron je vrlo vjerovatno kraj korone

Preporučujemo

– Velike su šanse da je ovo kraj korone. Omikron je vjerovatno korak u dobrom smjeru – kaže u razgovoru za Novu virusolog dr. Milanko Šekler.

Smatra da je strah koji je eskalirao sa pojavom omikrona bio pretjeran.

– Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vrijeme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno – kaže Šekler za novu.rs.

Novi sojevi su međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, nastavlja sa optimizmom dr. Šekler. Prema njegovim riječima, hospitalizacija oboljelih sa delta sojem bila je pet posto, a sa omikronom je oko jedan posto.

Kao dobru vijest on navodi i jednu malu studiju koja je obavljena među oko 50 porodica koje su imale neki od četiri humanih korona virusa, pokušavali su da ih inficiraju omikronom. Ipak, ta zaštita koju su oni imali pokazala se kao efikasna i spriječila je infekciju omikronom.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...