Više od 1.200 učenika iz Novog Grada posjetilo Memorijalni centar “Srebrenica – Potočari”

Preporučujemo

U okviru programskih aktivnosti njegovanja kulture sjećanja na period odbrambeno – oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine i sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa 16 novogradskih osnovnih škola organizira posjetu učenika devetog razreda osnovnih škola Memorijalnom centru „Srebrenica – Potočari“, gdje se nalazi više od 6.000 bijelih nišana žrtava genocida.

U periodu od 19. do 25. maja 2023. godine oko 1.200 učenika s područja općine Novi Grad Sarajevo raspoređenih u grupe, u pratnji direktora i nastavnika, posjetit će Memorijalni centar ,,Srebrenica – Potočari”.

U Srebrenici su bili učenici OŠ ”Meša Selimović”, ”Aleksa Šantić” i OŠ ”Maarif”, koji su obišli šehidsko mezarje, položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida koji su počinili bosanski Srbi u julu 1995. godine. Učenici su imali priliku obići i muzej gdje su pogledali stalnu postavku izložbe “Srebrenički genocid – neuspjeh Međunarodne zajednice” koja kroz 26 prostorija hronološki opisuje život tokom rata u Srebrenici, genocid i posljedice genocida počinjenog u ovom bh. gradu.

Učenici su u okviru posjete obišli i ostale muzejske postavke i izložbe ”Spomen-sobu”, ”Projekat usmene historije”, ”Životi iza polja smrti i ”Koraci onih koji (ni)su prešli”. U multimedijalnoj sali prikazan je dokumentarni film o genocidu u Srebrenici.

Historijski čas “Put hrabrosti i otpora Srebreničana”

Profesor historije i uposlenik Memorijalnog centra „Srebrenica – Potočari“ Ahmo Mehmedović održao je historijski čas učenicima. On je iznio činjenice o genocidu počinjenom nad Srabreničanima, te se tom prilikom zahvalio učenicima, nastavnicima i Općini Novi Grad Sarajevo što na ovaj način dijele istinu o genocidu u Srebrenici, što zajedno grade kulturu sjećanja da se nikada i nikome ne ponovi genocid u Srebrenici. Ukratko je opisao put hrabrih branioca Srebrenice i ogromni otpor koji su pružali u odbrani Srebrenice.

,,Za genocid u Srebrenici povezano je mnogo događaja iz prošlosti. Raspad Jugoslavije doveo je do rata u Bosni i Hercegovini. U Srebrenicu 1993. godine dolazi Međunarodna zajednica koja Srebrenicu proglašava zaštićenom zonom UN.a. Srebrenica postaje zaštićena zona i ostaje to sve do jula 1995. godine, kada ponovo na Srebrenicu kreće napad od strane vojske bosanskih Srba. Taj napad je krenuo 6. jula 1995. godine i trajao je pet dana. Nakon petog dana, 11. jula vojska bosanskih Srba ulazi u Srebrenicu. Branioci Srebrenice su dali ogroman otpor da srpske vojne i paravojne formacije ne uđu u Srebrenicu, međutim taj otpor je bio nedovoljan, a vojnici, Holanđani koji su imali odgovornost da zaštite stanovništvo, nisu adekvatno odgovorili zadatku” istakao je profesor Mehmedović.

Dodao je da učenici iz Srebrenice trebaju da ponesu ne samo činjenice o genocidu u Srebrenici, već i životne lekcije. Istakao je da se prije svega obrazuju i da svoje kapacitete usmjere na obrazovanje, jer kako kaže obrazovan čovjek je pobjednik.

,,Želim da ovdje učite prepoznati dobro i zlo, to je najbitnija stvar. Cilj nam je da kada obilazite mezarje odete sami, da pogledate dolinu nišana, da pogledate imena, godine rođenja i godine smrti ubijenih, da obiđete dug niz i kada stanete i sa visine pogledate cijelu dolinu nišana ne možete u tom trenutku da ostanete ravnodušni, jer tu se ogleda ljudskost i razlika između dobra i zla”, zaključio je Mehmedović.

Selma Serdarević, šefica odsjeka za obrazovanje Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo kazala je kako će Memorijalni centar ”Srebrenica – Potočari” u ovim danima organiziranih posjeta obići  oko 1.200 učenika sa područja općine.

,,Smatramo da posjeta ovakvih mjesta posebno Srebrenice djeci daje sliku kako je to izgledalo davne 1995. godine. S obzirom da se udaljavamo od tog vremena, mislim da ovakvim posjetama i projektima možemo da izgradimo sjećanje na taj crni period, koji se desio u našoj državi”, kazala je Serdarević.

Učenici istakli da se genocid u Srebrenici nikada i nikome više ne smije ponoviti

Mak Čelan, učenik IX razreda OŠ ”Aleksa Šantić” kazao je kako je posjeta Memorijalnom centru Potočari vrlo dobra iz razloga što mladi trebaju više znati o tome, a ne samo mehanički taj zločin zaboraviti.

,,Budemo li zaboravili to će se najvjerovatnije i ponoviti, a ovako smo na neki način spremniji. U školi nismo mogli čuti dosta stvari šta se sve dešavalo u to vrijeme. O maršu smrti, o brojkama pogubljenih i sličnim pojedinostima nismo mogli čuti na nastavi. Volio bih da učenici imaju više svijesti o onome što se dešavalo našem narodu tokom agresije na BiH, da nismo svi krivi, da se zna koje bio agresor”, kazao je Čelan.

Makova školska drugarica Adna Kadrić kazala je da joj je drago da su imali priliku obići mezarje i cijeli kompleks.

,,Svi moji drugari su pokazali jedan vid ozbiljnosti prilikom posjete što pokazuje da im je stalo do naše države i istine iz prošlosti koju smo imali. Također, drago mi je da na ovaj način iskazujemo poštovanje prema onima koji su nevini položili živote da mi danas budemo ovdje. Moja poruka svima je da širimo ljubav i dobrotu”, kazala je Kadrić.

Tajra Avdaković ističe da o genocidu u Srebrenici trebaju da znaju svi, ne samo naša djeca, već i djeca iz okolnih država. Istakla je da je najteže vidjeti toliki broj nišana ljudi koji su mučki ubijeni.

,,Jako je teško vidjeti ovoliko tuge na jednom mjestu i sama pomisao da se ovako nešto desilo u prošlosti je mračna i strašna. Veoma je teško vidjeti šta se dešavalo prije nego smo se i rodili i trebamo biti sretni što se to nama nije desilo, te da se potrudimo da se takve stvari nama ne dese nikada više”, kazala je Avdaković.

Prema dosadašnjim nepotpunim podacima, u genocide u Srebrenici ubjeno je 8.372 Srebrenička Bošnjaka.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...