- Advertisement -

Više od 100 hiljada demonstranata: U Bruxellesu održani veliki protesti i neredi protiv novih korona mjera EU, lete baklje i suzavci

Preporučujemo

Europska unija pripremila je nove preporuke za države članice za korištenje covid-potvrda za putovanje unutar Unije, prema kojima se dramatično mijenja kriterij za slobodno putovanje. Prema novom prijedlogu, kako su prenijeli diplomatski izvori iz EU, neće se više gledati epidemiološka situacija u državi iz koje putnik dolazi, već njegov lični zdravstveni status, javlja “Jutarnji list”

Naprimjer, ako je određena zemlja u tamnocrvenoj zoni, a osoba je vakcinisana booster dozom, moći će putovati u EU bez ikakvih ograničenja i bez dodatnih obveza testiranja ili samoizolacije. Ali čak i ako u jednoj državi epidemiološka situacija bude povoljna, a osoba koja iz nje putuje nije vakcinisana i nema valjanu covid-potvrdu, neće imati prava neometanog prelaska iz jedne u drugu članicu EU.

Upravo u vrijeme kada EU priprema nove mjere, u Bruxellesu su održani do sada najveći protesti protiv covid-mjera, ovoga puta protesti europskog karaktera sa učesnicima iz raznih država. Prema organizatorima, na njima je bilo više od 100 hiljada demonstranata. Oni kažu da “nisu protiv mjera, ali su protiv načina na koji se one donose”. No kada se skupi toliki broj ljudi, u organizaciji više stotina udruženja i inicijativa, nije moguće više znati ko se za što ili protiv čega zalaže.

Prošli protest bili su obilježeni sukobima sa snagama sigurnosti, a bilo ih je i ovaj put širom grada.

Diplomatski izvori iz EU objasnili su kako su, nakon konsultacija sa stručnjacima, došli do zaključka da je ovakav pristup pravedniji i djelotvorniji. To će značiti da građani koji su vakcinisani, ali dolaze iz država gdje je velik postotak nevakcinisanih, zbog čega su posljedice pandemije veće, neće biti kažnjeni zbog stava drugih da se ne vakcinišu.

Svi u (tamno)crvenom

U ovom se trenutku upravo na prijedlog Europske unije kao kriterij za slobodno putovanje koriste takozvane mape s bojama koje određuju epidemiološku situaciju u pojedinoj državi. To je vrsta semafora s bojama od zelene, koja odražava najpovoljniju situaciju, do tamnocrvene, koja je najgora. A zbog pojave varijante omikrona, koja je znatno zaraznija, gotovo su sve države EU u tamnocrvenoj ili crvenoj zoni.

Diplomati iz EU kažu da imaju “dovoljno naučnih dokaza” da su vakcinisane osobe, pogotovo one s booster dozom, višestruko zaštićenije od onih koje nisu vakcinisane, pogotovo od toga da ne završe u bolnici na intenzivnom liječenju. Zbog toga, iako je došlo do velikog porasta broja zaraženih, ali ne i do postotka hospitaliziranih i umrlih u odnosu na broj zaraženih, većina država članica EU ublažava mjere i najavljuje da će kao kriterij uvesti samo broj osoba na intenzivnoj njezi, kapacitet bolnica i postotak vakcinisanih.

Ove preporuke EU bit će u utorak na dnevnom redu sastanka Vijeća općih poslova EU u Bruxellesu, a velike su šanse da će biti odobrene.

Novost je i prijedlog Europske komisije da se valjanost covid-potvrde ograniči na devet mjeseci od primanja zadnje doze vakcine, ili neograničeno za one koji su primili i booster dozu. Ograničenje nakon booster doze nije zasad predviđeno jer još uvijek nema dovoljno naučnih podataka o tome koliko zaštita traje nakon takve doze.

Ovo će biti samo preporuke Europske unije za države članice, ali se u Bruxellesu nadaju da će ih sve zemlje prihvatiti i provoditi kako bi se olakšalo kretanje unutar Unije. Države članice moći će uvoditi strože mjere, ali ne i blaže od onih koje predlaže EU. Dakle, moći će skratiti rok za valjanost covid-potvrde, ali ne i produžiti. Belgija je već odlučila da covid-potvrde neće važiti nakon pet mjeseci od primitka druge doze, a Francuska je taj rok ograničila na sedam mjeseci, dok EU predlaže devet mjeseci.

Velika konfuzija

Neke zemlje neće više prihvatiti kao dovoljan dokaz negativni PCR test, već samo vakcinisane booster dozom ili potvrdu o preboljenju virusa u zadnjih šest mjeseci. To je dovelo do velike konfuzije u cijeloj EU jer su razlike od države do države velike. Iako se preporuke EU odnose na mogućnost putovanja iz jedne zemlje članice u drugu, nadaju se da će iste mjere zemlje članice usvojiti i na nacionalnoj razini kako bi se lakše one harmonizirale i građanima olakšale svakodnevni život.

Belgija uz “tsunami zaraženih” ublažava mjere i uvodi “covid-barometar”

Belgija, uz izrazito veliku vakcinisanost (gotovo 70 posto odraslih primilo booster dozu), suočava se s onime što je njezin premijer Alexander De Croo nazvao “tsunami, a ne val” zaraženih koronavirusom, te najavljuje u isto vrijeme ublažavanje covid-mjera.

Zadnjih sedam dana u prosjeku je više od 30 hiljada ljudi dnevno bilo zaraženo virusom, a u petak je ta brojka prešla i 60 hiljada u jednom danu. No to se, zasad na sreću, nije odrazilo na značajni porast broja hospitaliziranih, onih na intenzivnoj njezi i na broj umrlih. Štoviše, neke od tih brojki su u opadanju.

Belgija je stoga odlučila uvesti takozvani covid-barometar u tri boje kojima će ubuduće pratiti situaciju kojoj će prilagođavati i mjere. Više se mjere neće donositi prema broju zaraženih, već prema popunjenosti kapaciteta u bolnicama.

Crvena će biti situacija u kojoj će broj dnevno hospitaliziranih biti iznad 150, a popunjenost kapaciteta na intenzivnoj više od 500 kreveta. Narančasta boja je kada je broj dnevno hospitaliziranih od 65 do 149 dnevno, a broj pacijenata na intenzivnoj od 300 do 500. Kada je broj pacijenata na intenzivnoj duže vrijeme ispod 300, na snazi će biti “zeleni kod”, a tada će se ukinuti gotovo sve mjere, uključujući i covid-potvrde.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...