Višegradska noć i Lavrov u pohodu

Preporučujemo

Piše: Muharem CERO

Višegradski predizborni skup Dodika i njegove kamarile, održan noć prije dolaska Sergeja Lavrova ko zna kome u BiH, znakovitije je odredio i ciljeve, smisao i sam sadržaj posjete.

- -

U prekodrinskom državotvornom zanosu, a uz tvrdnju da je RS država srpskog naroda Dodik reče: “Ovo je naš grunt, a oni koji su drugi i drugačiji mogu ovdje slobodno da žive i uživaju svu slobodu, ali ne mogu da nas usporavaju u tome…”

Nije ostalo neprimjećeno određenje ministra Lavrova naspram uvažavanja i potvrđivanja Dejtonskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Manje primjetno ostade da ministar vanjskih poslova Ruske Federacije mogućnost bilo kakvih reformi Ustava BiH svede isključivo na unutarbosanski dogovor načinom “sporazuma dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Gotovo neprimjetna i analitički neobrađena ostade tvrdnja Lavrova da međunarodni faktor u BiH mora odmah prestati sa radom i povući se (Ne treba puno gatati pa prepoznati da se misli na instituciju visokog predstavnika i OHR).

- -

Povlačenje i zatvaranje OHR-a je uz prisustvo Ruske Federacije, utvrđeno i oročeno 2009-te godine formiranjem jasnih ciljeva i uvjeta prepoznatih radnom agendom “5+2”. Osim onih ciljeva koji se odnose na pravnu sigurnost i političku stabilnost u BiH, ostao je jasan uslov rješavanja državne imovine BiH, namjerom definiranja tzv. dejtonske praznine.

Ni nakon deset godina ovaj uvjet nije rješen, a nedonošenje zakona o upravljanju državnom imovinom ne samo da koči i nemogućom čini provođenje reformi u BiH nego sada već i pripadajućih prava BiH iz sporazuma o sukcesiji SFRJ.

Višegradsku noć ipak obilježi tvrdnja Dodika- “Ovo je vaš grunt, a RS je država srpskog naroda”.

Daleko od očiju, ne samo predizbornog turbo folka nego i mnogo ranije (u prethodna dva mandata) se događala i vjerovatno privela kraju priča o isknjižavanju Bosne i Hercegovine iz vlasničkih knjiga u RS-u i preknjižavanju njenog vlasništva nad šumskim zemljištem i državnim poljoprivrednim zemljištem na novog vlasnika entitet Republiku Srpsku.

Izvršilac cijele priče zamagljen brzim kadrovskim promjenama je bio Republički zavod za imovinsko-pravne i geodetske poslove Republike Srpske u Banja Luci. Vještim projektovanjem Rugip je postao dobro zaštićeni bastion izvršenja naloga cijele operacije, a operativci sa statusom vršilaca dužnosti (od direktora do rukovodnih ljudi) su svoj posao kako izgleda i okončali.

Što bi trebale da potvrde Dodikove riječi (ovo je vaš, srpski grunt).U cijelom projektu a s ciljem ovjere njegove uspješnosti smetnja bi upravo i mogao biti onaj kome Lavrov šalje poruku otvorenih vrata izlasku, OHR-u.

Čudno kako se olako istopila ne samo kod domaćih samozvanih probosanskohercegovačkih politika nego i kod onih koji su sami obavezu i kreirali, agenda “5+2”. Sasvim izvjesno ministar vanjskih poslova Ruske Federacije zna za nerealizirane uvjete i ciljeve utvrđene odlukom istog onog tijela (PIC-a) u kojem participira kao bitan međunarodni faktor.

Nije isključeno da kontinuitet poruka o zatvaranju OHR- kao ruskog jasnog stava počev od predsjednice Dume Matvijenko do MVP Lavrova bude u konačnici ovjeren i stavom koji bi izašao iz kabineta nespornog institucionalnog autoriteta ruske politike predsjednika Putina.

Slutnje o provođenju Zakona o šumama RS-a i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a o isknjiženju BiH i uknjiženju RS kao vlasnika državnog grunta mogu se samo naći probijanjem bastiona zvanog Republička agencija za geodetske i imovinsko-pravne odnose u Banja Luci. Ako laže koza (Dodik) ne laže rog (Rugip).

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...