Višković ucjenom F BiH želi ruski gas za RS

Preporučujemo

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će RS dati saglasnost Federaciji Bosne i Hercegovine po pitanju zapadne gasne konekcije iz smjera Hrvatske preko Posušja, ukoliko taj entitet da saglasnost za istočnu konekciju, odnosno da se u okolini Bijeljine ili Pavlovića mosta izvrši konekcija ili prelaz ruskog gasa preko Drine iz Srbije.

Govoreći o izgradnji gasovoda, Višković je istakao da je to uslov ovog entiteta, te da će o tome uskoro razgovarati sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

“Juče sam razgovarao sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Stašom Košarcem i zamoljen sam da pokušam u kontaktu sa Novalićem da dogovorim tu vrstu transakcije. To je uslov izgradnje gasovoda i elektrana na gas u RS”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je o ovim temama razgovarao sa ljudima iz ruskog “Gasproma” prilikom svojih ranijih posjeta Rusiji.

“Ljudi iz te ruske kompanije su tada saopštili da je osnovni uslov za dalji rad rješenje tog pitanja, a to je prelaz gasa preko Drine, odnosno ta konekcija kod Pavlovića mosta”, rekao je Višković.

On je otkrio da će elektrane na gas biti građene u Banjaluci i Prijedoru, te proizvoditi po 600 megavata električne energije, a moći će da proizvode i toplotnu energiju što će omogućiti stanovništvu da se grije.

Najnovije

I dalje bukti požar kod Trebinja, stižu helikopteri iz Srbije

  Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske počeo je jutros dejstvo na području planine Bijela gora kod Trebinja, gdje gori borova...