Visokorangirani budistički sveštenik optužen za seksualno zlostavljanje, optužbe na 95 stranica

Preporučujemo

Visokorangirani budistički sveštenik u Kini pod istragom je vlade zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužnica za uznemiravanje i traženje seksualnih usluga od brojnih redovnica protiv Shija Xuechenga je napisana na 95 stranica. Sastavila su je dvojica sveštenika u Centru za budističko učenje u Pekingu.

- -

Dokument koji sadrži svjedočenja navodnih žrtava pojavio se ove sedmice na društvenim mrežama. Izazvao je žestoke reakcije i netipičan interes državnih medija prije nego što je cenzurisan.

Kineska državna uprava za religijske poslove je u četvrtak saopštila kako će istražiti tvrdnje. Sveštenik i manastir u kojem služi negirali su optužbe.

Xuecheng, vođa Asocijacije budista u Kini, savjetodavnog organa centralne vlade, je posljednji u nizu visokorangiranih muškaraca pod istragom za seksualna zlodjela. Poznati univerzitetski profesori, aktivisti i javne ličnosti su na društevnim mrežama optuženi i pod istragom su.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...