Vjekoslav Bevanda nije ispunio obećanje: Nacrt budžeta nije predao ni u ponedjeljak

Preporučujemo

Iako je obećao da će u ponedjeljak predati nacrt budžeta BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda to nije učinio, potvrđeno je za Klix.ba.

Prije četiri dana iz Ministarstva finansija i trezora BiH je saopćeno da završavaju aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog budžeta (DOB) za period 2022-2024 i budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu i da će ove dokumente u ponedjeljak uputiti u dalju proceduru Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Iz kabineta ministra Vjekoslava Bevande kazali su da nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima ova dva dokumenta i posljednjih kontrola sadržaja budžeta očekuje se da ovi dokumenti u ponedjeljak budu predati Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Kako je potvrđeno, Bevandin kabinet to nije učinio.

Time se nastavlja proces odugovlačenja i blokiranja donošenja budžeta države BiH u režiji kadrova HDZ-a i SNSD-a. Također, ovime se onemogućava izdvajanje potrebnih novčanih sredstava za organiziranje i sprovođenje izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine, iako su sredstva zakonski trebala biti osigurana do 19. maja ove godine.

Ukoliko se Nacrt budžeta uputi po hitnoj proceduri, BiH bi nakon dvije godine mogla dobiti budžet možda i do kraja maja. No, ukoliko ga Bevanda uputi po redovnoj proceduri, proces će potrajati mnogo duže što znači da novca za CIK još neće biti.

BiH već drugu godinu funkcionira bez budžeta, a institucije BiH se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju koje donosi Vijeće ministara za svaki pojedini kvartal. Na snazi je šesta odluka po redu o privremenom finansiranju, četiri u 2021. i ovo je druga odluka ove godine.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...