Vježba helikopterskog spašavanja EUFOR-a i FUCZ

Preporučujemo

Obuka i vježba helikopterskog spašavanja žrtve minske nesreće bit će održana danas i sutra u kampu Butmir i rejonu Uževice i Sedam vrela. 

Organizatori obuke i vježbe su EUFOR i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ). Vježba ima za cilj prezentaciju mogućnosti učesnika i provjeru njihovih sposobnosti i opremljenosti ali i saradnju i zajedničko djelovanju na terenu.

- -

Obuku, koju u kampu Butmir danas provodi EUFOR, Odjeljenje za zrakoplovstvo (AVDET) Medicinske evakuacije (Medevac), pohađa i 12 pripadnika FUCZ.

Planirano je da prvi dio obuke, između ostalog, obuhvati teorijski dio koji bi se sastojao od upoznavanja sa opremom, helikopterom i vitlom, sigurnosnim procedurama i tehničkim postupcima, dok bi u drugom dijelu obuka obuhvatala praktični dio u kome bi pripadnici FUCZ radili podizanje i spuštanje vitlom na helikopteru u letu.

Drugi dan vježbe uključit će spašavanje alpiniste iz stijene vitlom, evakuaciju unesrećenog sa nepristupačnog terena vitlom i dopremanje petočlanog tima na lokaciju, izvlačenje žrtve minske nesreće i transport helikopterom.

Najnovije

Sutra dženaza tragično preminulom Adnanu Šemiću

Adnan Šemić iz Mostara preminuo je danas u 23. godini. Borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti...