Vlada FBiH: Provođenje revizije boračkih prava za drugi kvartal 2018. godine

Preporučujemo

Federalna vlada prihvatila je informaciju o implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za period 1. april – 30. juni 2018. godine, koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, Uredu MMF-a, Uredu Svjetske banke u Sarajevu i biti objavljena na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Revizorski timovi u drugom kvartalu 2018. godine postupak kontrole okončali su u ukupno 703 predmeta. Od tog broja 109 su predmeti korisnika prava na ličnu invalidninu, 267 predmeta korisnika prava na porodičnu invalidninu, 235 predmeta korisnika koji su ostvarili pravo na penziju pod povoljnijim uvjetima i 92 predmeta korisnika prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu dodijeljenog najvišeg ratnog priznanja ili odlikovanja.

- -

U strukturi naloga kojima su postupci kontrole okončavani, u 690 predmeta postupak kontrole završen nalogom za izdavanje uvjerenja na obrascu FMB 1, dok je u 13 predmeta okončan nalogom za izdavanje uvjerenja na obrascu FMB 2.

Od početka revizije zaključno s 30.6.2018. godine ukupno su pregledana 140.163 predmeta, za pregled ostaju 892 predmeta, na snazi je 2.048 uvjerenja izdatih na obrascu FMB 2 (prestanak prava), doneseno je 3.921 rješenje o prestanku prava, 7.397 rješenja kojim je utvrđen manji obim prava, na osnovu nalaza i mišljenja ljekarske komisije (vojni invaliditet ukinut, odnosno smanjen).

Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja je zadužen da preduzme organizacione i sve druge radnje iz svoje nadležnosti s ciljem provođenja Dinamičkog plana Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za 2018. godinu.

Najnovije

BiH je nedovršena građevina čija konstrukcija konstantno podrhtava na lošim ustavnim temeljima!

Priredio: Miro Lazović Prvi Mart 1992. godine je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji naše države. To je datum...